Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2024 17:08

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου στην εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Λύσης» στις 7 Σεπτεμβρίου

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Πολιτείας στην οικογένεια του απροσδόκητα εκλιπόντος, δημοτικού συμβούλου Λύσης Αντώνη Λαού.

Ο Αντώνης υπήρξε ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας, ένας δραστήριος εργάτης για τη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των Λυσιωτών, που υπηρέτησε τον Δήμο Λύσης με ήθος και ανιδιοτέλεια. Αιωνία του η Μνήμη.

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας με την ευκαιρία της αυριανής εορτής της Παναγίας της Λύσης και προκειμένου να συμμετάσχω σε αυτή την ημέρα μνήμης.

Συναντιόμαστε απόψε εδώ, μαζί, για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε τη Λύση. Τον τόπο που γέννησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Ένα διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού και αυτοθυσίας. Πρωτοστάτη στον αγώνα για ελευθερία.

Ένα παγκόσμιο παράδειγμα, ένα σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα, για κάθε λαό που δοκιμάζεται.

Τα γράμματα που ήξερε ο Αυξεντίου, ήταν κατά τον Ρίτσο, «…τόσα μόνο, όσα να φτιάχνουν τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.»

Κατάφερε να μας διδάξει το νόημα της ελευθερίας και πως πρέπει όλοι εμείς να την υπηρετούμε με πείσμα και αυτοθυσία.

Αναμφίβολα, το ανάστημα του τέκνου αυτού της Λύσης είναι θεόρατο. H δε παρακαταθήκη του πολύτιμη. Η δική μας υποχρέωση να ανταποκριθούμε στο υψηλό αυτό πρότυπο πρέπει να αποτελεί την πυξίδα μας.

Η Λύση έχει επίσης προσφέρει διαχρονικά και κατά τρόπο ουσιαστικό στις τέχνες και στον κυπριακό πολιτισμό.

Γέννησε τον Παύλο Λιασίδη. Το διαμάντι των γραμμάτων, που μέσα από τον καθημερινό μόχθο, κι εμπνεόμενος από αυτόν, σφυρηλάτησε το πηγαίο ταλέντο του και το μοιράστηκε απλόχερα μαζί μας.

Δημιούργησε ποιήματα μοναδικά, με μεστά νοήματα και έντονο κοινωνικό προβληματισμό. Χρησιμοποιώντας και αναδεικνύοντας άριστα, το κυπριακό γλωσσικό μας ιδίωμα, που είναι συνυφασμένο με τις ρίζες μας.

Αγαπούσε πάρα πολύ τον τόπο καταγωγής του, τόσο που –πρόσφυγας κι εκείνος– λέγεται πως ανέφερε στον τότε Δήμαρχο Λάρνακας σε αντιφώνησή του πως «τη Λάρνακα ολόκληρη να του χάριζες» εκείνος δε θα την αντάλλασσε «μ' έναν γουμάν της Λύσης».

Τόσο πολύ αγαπούσε ο Παύλος Λιασίδης τον τόπο του, τον τόπο που του στέρησαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι, που κανείς δεν μπορεί να μας αποστερήσει.

Τις μνήμες, την παράδοση, το πνεύμα, τις ρίζες μας. Την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτά τα κουβαλάμε μέσα μας, παντού.

Από αυτά κρατιόμαστε.

Έχουμε ευθύνη, έχουμε καθήκον, να εξελίξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, αυτό που συνιστά το «είναι» μας.

Να μη ξεχαστεί ως ότου έρθει η ώρα της επανένωσης του τόπου μας και της απελευθέρωσης της γενέθλιας γης.

Και εσείς οι Λυσιώτες, παρ’ όλο που βρίσκεστε μακριά από τον ευλογημένο τόπο σας, μέσα στην προσφυγιά, έχετε αποδείξει έμπρακτα ότι είστε άξια τέκνα της Λύσης.

Η δυναμική δράση σας στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στις τέχνες, συνεχίζει αταλάντευτα να ξεχωρίζει, καθιστώντας σας, επάξιους συνεχιστές της παράδοσης των Λυσιωτών.

Για αυτό σας το έργο και την ενότητα που επιδεικνύετε μεταξύ σας, τόσα χρόνια μετά τον διωγμό και την προσφυγιά, είστε αξιέπαινοι.

Φίλες και φίλοι,

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την τουρκική εισβολή στο νησί μας. Μια ακόμη θλιβερή επέτειος. Πενήντα χρόνια κατοχής, παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και των αξιών της Ευρώπης.

Για όλους εμάς η εισβολή και η κατοχή δεν είναι ένα ιστορικό γεγονός. Είναι το καθημερινό μας βίωμα. Πέντε δεκαετίες αγώνα. Όμως είμαστε εδώ, δεν ξεχνούμε και συνεχίζουμε.

Παραμένουμε αμετακίνητοι στην πίστη μας και στοχεύουμε καθημερινά στη θωράκιση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας τη διπλωματία, το μόνο όπλο που έχουμε κατά της τουρκικής αδιαλλαξίας που κινείται συστηματικά προς τη δημιουργία τετελεσμένων στο νησί μας. Προς αυτούς προτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα, αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, το εθνικό μας πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που απαιτεί επίλυση.

Μπορεί να μην πετύχαμε ακόμη τον στόχο. Όμως ουδέποτε δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε ότι η διεθνής νομιμότητα αποτελεί και το βασικό μας στήριγμα.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, σας διαβεβαιώ πως καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάντα και αποκλειστικά στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του πλαισίου που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτό το πλαίσιο. Εργαζόμαστε για μια λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή στους γενέθλιους τόπους.

Κλείνοντας, εύχομαι η Παναγιά της Λύσης να σας δίνει κουράγιο να συνεχίζετε τον αγώνα σας.

Διατηρώντας ζωντανή τη θύμηση και με γνώμονα την ιστορία μας.

Μαζί, μέχρι να πετύχουμε την πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση.

Σάς ευχαριστώ.

(ΜΦ/ΝΓιαν/ΑΦ)