Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2024 20:02

Αντιπροσωπία της Βουλής συμμετέχει στην 25η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, στη Βουδαπέστη

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της 25ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που διοργανώνει στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2024 το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής), κ. Γιώργος Κουκουμάς, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και των χωρών που επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε ότι η διεύρυνση αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη και εξέφρασε την στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως θα ήταν ευχής έργον εάν και η Τουρκία υιοθετούσε το κοινό ευρωπαϊκό όραμα για ειρήνη και δημοκρατία, αλλά υπέδειξε, στη βάση αναφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πόσο η Τουρκία απέχει από αυτή την προοπτική. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ειδικότερα στην οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην απουσία ευθυγράμμισης της χώρας με την ΚΕΠΠΑ, ειδικότερα στο θέμα της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και καταδίκης της Χαμάς, καθώς και στην άρνηση της χώρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της διαδικασίας διεύρυνσης και της προσέγγισης ότι η εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας κάθε χώρας εξαρτάται από την επιτευχθείσα πρόοδο.

Σε παρέμβασή της στην ενότητα για τις προτεραιότητες και τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ, η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στις αυξανόμενες παρεμβάσεις τρίτων χωρών στο εσωτερικό της ΕΕ, υπό τη μορφή της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης της πληροφόρησης, ως σημαντικών απειλών για την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών της. Οι παρεμβάσεις αυτές, είπε η κ. Ατταλίδου, αποτελούν επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και απειλούν με αποσταθεροποίηση και αποπροσανατολισμό των κρατών και των κοινωνιών, γεγονός που καθιστά, όπως είπε, τη συλλογική αντιμετώπισή τους επιβεβλημένη, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε συνεργασία με τους εταίρους της Ένωσης. Ως κοινοβουλευτικοί, επισήμανε η κ. Ατταλίδου, έχουμε σημαντική ευθύνη για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και για την ενδυνάμωση της δράσης της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών. Η κ. Ατταλίδου τόνισε ότι και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει παράλληλα την αξιοπιστία της προς τους πολίτες της και τη θέση της διεθνώς, ώστε να μειωθεί το περιθώριο επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Εξάλλου, η κ. Ατταλίδου συμφώνησε με προηγούμενους ομιλητές για την ανάγκη διάκρισης μεταξύ προσπαθειών ειρήνευσης και κατευνασμού όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και κατέκρινε τοποθετήσεις της τουρκικής αντιπροσωπίας για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή, αλλά ούτε και η απαίτηση της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, ενόσω κατέχει 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης κ. Simon Mordue σημείωσε ότι η ΕΕ προωθεί την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει τη λύση δύο κρατών.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε επίσης η συνάντηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (GroupMed), όπου αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με την πρόθεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διορίσει Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μεσόγειο και να προωθήσει νέο  Σύμφωνο για την περιοχή. Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας κ. Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι η αποστασιοποίηση της ΕΕ από την περιοχή της Μεσογείου επέφερε την αύξηση των απειλών για την περιφερειακή ασφάλεια και τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής εμπλοκής της ΕΕ με την περιοχή. Ο κ. Γεωργιάδης χαιρέτισε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για την Μεσόγειο στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες του νέου Επιτρόπου πρέπει να είναι ουσιαστικές. Ο κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε τη συμμετοχή του νέου Επιτρόπου για τη Μεσόγειο στην επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπιών των χωρών της Μεσογείου, επισημαίνοντας τη σημασία της κοινοβουλευτικής διάστασης της ευρωπαϊκής και ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)