Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2024 11:51

Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού για τις αναφορές του Θεάτρου VERSUS σε σχέση με τη διαβούλευση για το Σχέδιο Θυμέλη

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια των πρόσφατων δημοσιεύσεων που κυκλοφόρησαν στον ημερήσιο Τύπο, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Θεάτρου VERSUS για προσχηματική διαβούλευση του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ και επισημαίνει τα εξής:

Το Υφυπουργείο πραγματοποίησε δύο δημόσιες διαβουλεύσεις για το Σχέδιο στις 21/9/2023 και στις 13/3/2024 στον χώρο του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου, της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου, της Διευθύντριας του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού και των πολιτιστικών λειτουργών που ασχολούνται με το θέατρο. Οι διαβουλεύσεις ήταν ανοικτές για το κοινό, η πραγματοποίησή τους δημοσιεύθηκε σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και σε αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι πληθώρας θεατρικών φορέων και οργανωμένων θεατρικών συνόλων, καθώς και καλλιτέχνες του χώρου του θεάτρου που δεν ανήκουν σε οργανωμένα σύνολα.

Πέραν από τις δύο δημόσιες διαβουλεύσεις, το Υφυπουργείο Πολιτισμού δέχθηκε επώνυμα γραπτά σχόλια και εισηγήσεις για τη διαμόρφωση του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Επιπρόσθετα, το Υφυπουργείο πραγματοποίησε αριθμό συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα με οργανωμένα σύνολα του θεάτρου, με φορείς που εκπροσωπούν επαγγελματίες του χώρου, καθώς και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ηθοποιών.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού συνάντησε και συζήτησε κατ’ ιδίαν το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ με φορείς, οι οποίοι ζήτησαν να την δουν ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του Θεάτρου VERSUS.

Οι αλλαγές που προέκυψαν στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης και του διαλόγου που εγκαινιάστηκαν με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και που για πρώτη φορά έγιναν με τόση συχνότητα και συστηματικότητα.  

Θέση του Υφυπουργείου Πολιτισμού παραμένει ότι είναι πάντα ανοικτό στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για το εν λόγω Σχέδιο, αλλά για όλα τα χορηγικά σχέδια και προγράμματα του Υφυπουργείου με στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας.

Για τον λόγο αυτό, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει την χαρτογράφηση των αναγκών των καλλιτεχνών και του οράματός τους για τους δημιουργικούς τομείς μέσα από ευρείας κλίμακας ποιοτικές έρευνες, οι οποίες θα γίνουν παράλληλα με ποσοτικές έρευνες κοινού. 

Αυτές οι έρευνες θα βοηθήσουν στην αναθεώρηση και επανασχεδιασμό όλων των υφιστάμενων χορηγικών μας προγραμμάτων συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος ΘΥΜΕΛΗ.

Στόχος μας παραμένει να καταστήσουμε τους πολιτιστικούς οργανισμούς πιο ανθεκτικούς και προσαρμοσμένους στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικό πολιτιστικό περιεχόμενο.

(ΕΚ/ΑΦ)