Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2024 15:46

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024. 

Η διήμερη άτυπη υπουργική σύνοδος επικεντρώθηκε στο μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο τη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής, ανθεκτικής στις κρίσεις, βιώσιμης και φιλικής προς τον αγρότη γεωργίας στην ΕΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες της ΚΑΠ μετά το 2027. 

Η δρ Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης, αλλά και της μετεξέλιξης της ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων αγροτών και η επισιτιστική ασφάλεια. 

Η Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης της γραφειοκρατίας που συνδέεται με την εφαρμογή της ΚΑΠ, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και διαχειρίσιμη για τους αγρότες. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ευελιξίας για τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στον καθορισμό και την προσαρμογή των στρατηγικών στόχων της ΚΑΠ, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση κρίσεων.

Τόνισε ακολούθως την ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων αγροτών μέσω των υφιστάμενων και νέων εργαλείων, καθώς και τη διασφάλιση ενός ταμείου διαχείρισης κρίσεων για τον πρωτογενή τομέα. 

Προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι τοπικές ιδιαιτερότητες και προκλήσεις των κρατών μελών, η Υπουργός εξήρε την ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, με ταχύτερες και απλοποιημένες διαδικασίες, καθώς και τη σημασία της αύξησης του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Πρόσθεσε, πως για να καταστεί πιο ελκυστικός ο πρωτογενής τομέας σε νέους και νέες θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το εισόδημά τους θα είναι δίκαιο και σταθερό, μειώνοντας όσο το δυνατό τις συνέπειες από αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες. 

Η Υπουργός, στην παρέμβασή της, ανέδειξε επίσης και τις θέσεις των MED9, σε συνέχεια και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, και της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, εστιάζοντας στην ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση. Η ολιστική αυτή προσέγγιση, πρόσθεσε, στόχο έχει να διασφαλίζει τη συνέργεια και τη συνοχή σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες, για τη διαθεσιμότητα του νερού και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, στον πρωτογενή τομέα. 

Κλείνοντας, η Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι η απειλή της ξηρασίας πρέπει να τύχει ενδελεχούς αντιμετώπισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είτε εντός είτε εκτός της ΚΑΠ, τόσο σε επίπεδο προώθησης της καινοτομίας και της τεχνολογίας όσο και σε επίπεδο επενδύσεων, πολιτικής βούλησης και συνεργασίας. 

Επιδίωξή μας, κατέληξε, είναι μια ΚΑΠ που θα στηρίζει τους αγρότες και θα διασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον για τον αγροτικό τομέα της Κύπρου. 

Η Υπουργός Γεωργίας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ. 

(ΕΦυς/ΝΖ/ΕΑθ)