Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2024 16:30

Αντιπροσωπία της Βουλής συμμετέχει στην 25η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, στη Βουδαπέστη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Βουδαπέστη οι εργασίες της 25ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που διοργάνωσε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2024 το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές κ. Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής), κ. Γιώργος Κουκουμάς, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη μετανάστευση, ο κ. Τρυφωνίδης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Τρυφωνίδης επισήμανε ότι τα τελευταία επτά χρόνια, η χώρα αποτελεί το κράτος μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για παροχή διεθνούς προστασίας αναλογικά με τον πληθυσμό της και ότι ο αριθμός αιτούντων και δικαιούχων άσυλο ανέρχεται στο 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, ότι η κατάσταση προκαλείται από την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, απ’ όπου διοχετεύεται η συντριπτική πλειοψηφία παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο, μέσω των κατεχομένων και της Πράσινης Γραμμής. Ο κύπριος βουλευτής υπογράμμισε επίσης την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης πρακτικών λύσεων και εισαγωγής αυστηρών μέτρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής και κάλεσε παράλληλα την ΕΕ να επαναξιολογήσει το καθεστώς συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία, ώστε να καταστούν δυνατές οι εθελοντικές επιστροφές στις ασφαλείς ζώνες.

Ο κ. Τρυφωνίδης χαιρέτισε τέλος την κατάληξη σε συμφωνία επί του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και σημείωσε την επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή του, βάσει και του εξαγγελθέντος Οδικού Χάρτη.

Σε παρέμβασή του για το θέμα των γεωπολιτικών και στρατηγικών αλλαγών στον κόσμο,  ο κ. Κουκουμάς επισήμανε ότι η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση αποτελεί την πιο επικίνδυνη έκφανση των εκρηκτικών ανταγωνισμών οικονομικής, γεωπολιτικής, εμπορικής και ενεργειακής κρίσης που συγκλονίζουν τον σύγχρονο κόσμο. Ο κύπριος βουλευτής εξέφρασε ειδικότερα ανησυχία για την αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, για την επαναφορά των πυρηνικών οπλοστασίων στην παγκόσμια ατζέντα, αλλά και για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην πολεμική βιομηχανία, ως προς την πιθανή μελλοντική φύση των πολεμικών αναμετρήσεων και για το μέλλον του πλανήτη.

Η αύξηση των εξοπλισμών δεν επιφέρει πάντα ασφάλεια, είπε ο κ. Κουκουμάς, αλλά αντιθέτως, αναπαράγει και ανατροφοδοτεί την ένταση που ενισχύεται από τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών. Ο κύπριος βουλευτής κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει το μέλλον της στην ειρήνη, στο διεθνές δίκαιο και σε μια εξωτερική πολιτική αρχών, αλλά και να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τερματισμό των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο ως γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη τερματισμού του εμπορίου όπλων ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών προς κράτη που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την ανάγκη εφαρμογής της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, καθώς και την ανάγκη ανακήρυξης της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)