Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2024 12:52

Διενέργεια των Ερευνών Φυτικής Παραγωγής και Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Ουσιών στα Λαχανικά για το έτος 2023

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει την έναρξη των Ερευνών Φυτικής Παραγωγής και Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Ουσιών στα Λαχανικά για το έτος 2023. 

Η Έρευνα Φυτικής Παραγωγής καλύπτει τόσο τις ετήσιες όσο και τις μόνιμες καλλιέργειες. Σκοπός της είναι η συλλογή στοιχείων σχετικά με την καλλιεργηθείσα έκταση, την παραγωγή, τις πωλήσεις και τη μέση τιμή πώλησης για τις κυριότερες καλλιέργειες. Επίσης, γίνεται διαχωρισμός των μεγεθών αυτών σε συμβατικές, πιστοποιημένες βιολογικές και υπό μετατροπή βιολογικές καλλιέργειες. Η συλλογή των στοιχείων αυτών είναι απαραίτητη για την ετοιμασία νέων σχεδίων ανάπτυξης του γεωργικού τομέα και της υπαίθρου γενικότερα, καθώς και για τη βελτίωση της αγροτικής πολιτικής και τη λήψη διορθωτικών μέτρων για απάμβλυνση των προβλημάτων που παρουσιάζονται. 

Η Έρευνα Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Ουσιών καλύπτει διάφορα λαχανικά. Σκοπός της είναι η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις εκτάσεις που ψεκάστηκαν με φυτοπροστατευτικές ουσίες και τη συνολική ποσότητα του κάθε φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση των υφιστάμενων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και τον καταρτισμό δεικτών αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των γεωργικών φαρμάκων τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. 

Οι δύο πιο πάνω έρευνες διεξάγονται σε δειγματοληπτική βάση. Η συλλογή των στοιχείων θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου 2024-Ιανουαρίου 2025. Για τον σκοπό αυτόν, υπάλληλος της Στατιστικής Υπηρεσίας θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο) με όλους τους κατόχους εκμεταλλεύσεων που έχουν επιλεγεί στο δείγμα των συγκεκριμένων ερευνών, ώστε να συμπληρώσει τα σχετικά ερωτηματολόγια. Σε περίπτωση που οι καλλιεργητές επιθυμούν να ελέγξουν ότι ο τηλεφωνικός αριθμός που τους έχει καλέσει ανήκει πράγματι σε προσωπικό της Στατιστικής Υπηρεσίας, μπορούν να καταχωρήσουν τον αριθμό στο ειδικό εργαλείο που βρίσκεται στη διαδικτυακή πύλη της Στατιστικής Υπηρεσίας για επιβεβαίωση. 

Οι έρευνες διεξάγονται σύμφωνα με τον περί Επίσημων Στατιστικών Νόμο του 2021 (Ν. 25(Ι)/2021). Η παροχή πληροφοριών από μέρους των ερωτώμενων είναι, σύμφωνα με τον Νόμο, υποχρεωτική. Η άρνηση, παράλειψη ή αμέλεια παροχής στοιχείων, η μη συμμόρφωση με τα χρονικά πλαίσια που θέτει η Στατιστική Υπηρεσία και η παροχή ψευδών, ελλιπών ή ανακριβών πληροφοριών αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται. Η Στατιστική Υπηρεσία υποχρεούται να τηρήσει τα στοιχεία, τα οποία θα δηλωθούν ως εμπιστευτικά και να τα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν θα είναι σε τέτοια μορφή που δεν θα καθίσταται δυνατή η αναγνώριση των προσωπικών δεδομένων των ερωτώμενων. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Ιωάννα Κούλλουρου τηλεφωνικώς στο 22602213 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση ikoullourou@cystat.mof.gov.cy ή με την κα Λουκία Αλεξάνδρου τηλεφωνικώς στο 22605124 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση lalexandrou@cystat.mof.gov.cy.

(ΓΣ/ΕΑθ)