Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2024 15:59

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με τα σημεία πώλησης όπου δύναται να εφαρμόζεται ανώτατη τιμή πώλησης στο νερό ή/και άλλα προϊόντα: Η θέση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κατέθεσε τον Μάρτιο του 2024 Νομοσχέδιο, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να καθορίζει ανώτατη τιμή πώλησης στο νερό ή/και άλλα προϊόντα σε αγορές, όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός (π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα, νοσοκομεία κ.λπ.). Το εν λόγω Νομοσχέδιο αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από τυχόν εκμετάλλευσή τους σε κλειστές/μονοπωλιακές αγορές, στις οποίες δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. 

Προς τον σκοπό αυτόν, το Υπουργείο προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ούτως ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των καταναλωτών. Σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση εξαίρεσης των αεροδρομίων ή οποιουδήποτε άλλου σημείου πώλησης από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Διευκρινίζεται ότι στο Νομοσχέδιο έχουν καθοριστεί αρχικά δέκα σημεία πώλησης, στα οποία ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δύναται να καθορίσει ανώτατες τιμές πώλησης για το νερό ή/και άλλα προϊόντα. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κρίνει ότι τα προτεινόμενα σημεία πώλησης είναι απαραίτητο να παραμείνουν ως έχουν αρχικά καθοριστεί στο Νομοσχέδιο. 

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η πρόθεση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, μετά την ψήφιση του Νόμου, είναι να εξετάζονται όλα τα δεδομένα για το κάθε σημείο πώλησης χωριστά και ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να καθορίζεται από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανώτατη τιμή πώλησης των υπό συζήτηση προϊόντων, όπου, όταν και για όποια περίοδο κρίνεται απαραίτητο. 

Τονίζεται επίσης ότι το προτεινόμενο Νομοσχέδιο δεν αποτελεί παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμό, καθώς δεν επιβάλλει ανώτατη τιμή πώλησης σε όλες τις επωνυμίες. Αντίθετα, αφορά αποκλειστικά αγορές, στις οποίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός και ο καταναλωτής δεν έχει εναλλακτικές επιλογές. 

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εργάζεται με σκοπό η προσπάθεια που καταβάλλεται σε συνεργασία με τη Βουλή για έγκριση του Νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί σύντομα, κατά τρόπο που να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών. 

(ΓΣ/ΑΦ)