Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2024 16:20

Συμμετοχή των βουλευτών κ.κ. Χάρη Γεωργιάδη και Χρύση Παντελίδη στις εργασίες της Διάσκεψης για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού στη Βιέννη

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Χάρης Γεωργιάδης και το μέλος της Επιτροπής κ. Χρύσης Παντελίδης συμμετείχαν στις εργασίες της Διάσκεψης, με θέμα «Ποτέ ξανά: η δημοκρατία δεν μπορεί να ανεχθεί τον αντισημιτισμό»,  που φιλοξένησε το Κοινοβούλιο της Αυστρίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Προέδροι των Κοινοβουλίων του Ισραήλ, του Καναδά και του Βελγίου, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βουλευτές από δέκα οκτώ χώρες, εκπρόσωποι των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη, εμπειρογνώμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για τη συνεχιζόμενη διένεξη στη Μέση Ανατολή,  ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 αποτελεί όχι μόνο επίθεση κατά το κράτος του Ισραήλ, αλλά και κατά της διεθνούς έννομης τάξης και των βασικών δημοκρατικών αρχών του ελεύθερου κόσμου. Συνεπώς, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, η προάσπιση των βασικών αυτών αρχών και αξιών και η ασφάλεια των κοινωνιών μας, θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού και να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια εφησυχασμού ή υποτίμησης των κινδύνων που ελλοχεύουν. Σημειώνοντας το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι το Ισραήλ θα πρέπει όχι μόνο να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς με στρατιωτικούς όρους, αλλά να κερδίσει και την ειρήνη, μέσω της αναζήτησης μιας πολιτικής διευθέτησης που να εγκαθιδρύει και να εδραιώνει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας  και συνεργασίας στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή. 

Σε παρέμβαση του για το θέμα του αντισημιτισμού ως απειλής κατά της δημοκρατίας, ο κ. Παντελίδης αναφέρθηκε στις πολλαπλές εκφάνσεις του αντισημιτισμού που εκδηλώνονται σήμερα στην Ευρώπη. Οι εχθρικές αυτές ενέργειες, επισήμανε ο κ. Παντελίδης, στοχεύουν μεν τις εβραϊκές κοινότητες, αλλά αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο τις βασικές αρχές και τα θεμέλια της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Είναι σημαντικό, τόνισε, να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτές τις ενέργειες και να ενισχυθούν οι προσπάθειες  καταπολέμησης κάθε μορφής βίας και ρατσισμού, ως θέμα ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας. 

Εξάλλου, μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κοινοβουλευτικού δικτύου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα