Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2024 20:40

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, εκ μέρους Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σε εκδήλωση προς τιμή των εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος

Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό στέκομαι απόψε εδώ, ενώπιόν σας, για να τιμήσουμε αυτούς που με την προσφορά τους γίνονται φάροι ελπίδας και ζωής. Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών δεν είναι απλά δότες, είναι αληθινοί ήρωες. Με μια πράξη αλληλεγγύης προσφέρουν την ελπίδα σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο, υπερβαίνοντας σύνορα, θρησκείες και εθνικότητες.

Η αποψινή μας εκδήλωση, δεν είναι μόνο μια τελετή τιμής, αλλά μια έκφραση της απέραντης μας ευγνωμοσύνης. Είναι μια στιγμή, κατά την οποία αναλογιζόμαστε με θαυμασμό το μέγεθος της προσφοράς αυτών των ανθρώπων που χωρίς αντάλλαγμα δίνουν το πιο πολύτιμο αγαθό: τη ζωή! Η προσφορά τους όχι μόνο εδώ στην Κύπρο, αλλά και σε 35 διαφορετικές χώρες, έχει αγγίξει τις καρδιές περισσότερων από 800 οικογενειών σε όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το εύρος αυτής της προσφοράς και την ελπίδα που δίνουν στους ανθρώπους αυτούς, που περίμεναν αγωνιωδώς για τη σωτηρία τους.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, που για χρόνια οδηγεί αυτή την ανθρωπιστική προσπάθεια, είναι το ζωντανό παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν η ανθρωπιά και η επιστήμη ενώνονται. Από τα πρώτα του βήματα μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία δοτών στον κόσμο σε αναλογία πληθυσμού, αφού σχεδόν ένας στους τρεις συμπολίτες μας είναι καταγεγραμμένος δότης ως εθελοντή δότης μυελού των οστών. Και αυτό το νούμερο δεν είναι απλώς στατιστική. Είναι μια απόδειξη του πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο στον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Με ένα δίκτυο εξειδικευμένων εργαστηρίων, που συνδυάζει την επιστημονική εξειδίκευση με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, το Ίδρυμα παρέχει ζωτικής σημασίας διαγνωστικές υπηρεσίες σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλες κακοήθειες. Από την ίδρυσή του το 1995 το Καραϊσκάκειο έχει προσφέρει αμέτρητες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ενώ η συνεχής ερευνητική του δραστηριότητα το καθιστά σημείο αναφοράς στους τομείς αιματοογκολογίας και σπάνιων γενετικών νοσημάτων.

Αυτή η προσφορά, η οποία ξεπερνά τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αποτελεί το πιο όμορφο παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Το κοινό μας αρχείο δοτών μυελού των οστών είναι ίσως η σημαντικότερη μορφή δικοινοτικής συνεργασίας και αποδεικνύει ότι η ανθρωπιά δεν γνωρίζει διαχωρισμούς.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα δεν σταματά ωστόσο στην οργάνωση αυτού του αρχείου. Προχωρά πολύ πέρα από αυτό, στηρίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειες με εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαστήρια και υπερσύγχρονα μέσα. Πρόσφατα το Ίδρυμα έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός πολυθεματικού κέντρου που θα στηρίξει οικογένειες με σπάνια κληρονομικά νοσήματα, δίνοντάς τους την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον παιδικό καρκίνο, καθώς το Ίδρυμα έχει δεσμευτεί να προσφέρει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο φροντίδας και υποστήριξης για τα παιδιά και τους εφήβους που δίνουν τον δικό τους αγώνα για τη ζωή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζοντας αυτήν τη σημαντική προσφορά στέκεται πάντα στο πλευρό του Ιδρύματος, αφού από το 2023 το Ίδρυμα περιλαμβάνεται ονομαστικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και με την πρόσφατη σύναψη συμφωνίας εξασφαλίστηκε η οικονομική του σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι το Καραϊσκάκειο θα συνεχίσει το πολύτιμο έργο του.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην ευχαριστήσουμε και όλους αυτούς που εργάζονται για να γίνει πραγματικότητα η δωρεά μυελού των οστών στο νησί μας, το προσωπικό του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών για την αφοσίωσή τους, τους ιατρούς και το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής, της Μονάδας Λήψης Μοσχευμάτων και του Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης Αρχεγόνων Κυττάρων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τους οποίους και συγχαίρω για την αγαστή συνεργασία και τον ζήλο με την οποία υπηρετούν τον άνθρωπο και το ιατρικό λειτούργημα, αλλά και τους υποστηρικτές και εθελοντές του Ιδρύματος γενικότερα.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνους που στέκονται στην πρώτη γραμμή. Εσάς, τους δότες. Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Με την πράξη σας δεν δίνετε απλώς ένα κομμάτι από τον εαυτό σας. Δίνετε ελπίδα, χαρά και τη δυνατότητα σε ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν και να ονειρεύονται. Αυτή η προσφορά δεν μπορεί ποτέ να μετρηθεί ή να περιγραφεί με λόγια.

Αγαπητοί και αγαπητές μου,

Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά, για το ανεκτίμητο δώρο σας. Εσείς μας δείχνετε τον δρόμο της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Εύχομαι το παράδειγμά σας να εμπνεύσει ακόμη περισσότερους ώστε να ενισχύσουμε αριθμητικά το αρχείο των δοτών μυελού των οστών και να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες σε εκείνους που περιμένουν το θαύμα της συμβατότητας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελπίδα, η αγάπη, η προσφορά και ο εθελοντισμός είναι δυνάμεις που όταν συνδυάζονται μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

(ΔΚ/ΑΦ)