Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2024 11:43

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Δημήτρη Δημητρίου στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Βουλευτών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην Αρμενία

Άρχισε σήμερα στο Ερεβάν το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Βουλευτών, με θέμα την πρόληψη της δημιουργίας χαμένων γενεών εν καιρώ κρίσεων, μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν η Διακοινοβουλευτική Ένωση και η Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας.

Σε παρέμβασή του για το θέμα «Η πρόοδος προς επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στους τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των νέων», ο βουλευτής κ. Δημητρίου επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ότι καθώς πλησιάζειτο 2030, επιβάλλεται η ανάληψη επείγουσας και συλλογικής δράσης, που να διασφαλίζει το μέλλον των νεότερων γενεών, ειδικότερα μέσω της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι οι προκλήσεις του 21ου αιώνα και ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής απαιτούν συνεχή προσαρμογή και καινοτομία. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στην Κύπρο και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στους τομείς του ψηφιακού γραμματισμού και της πρόσβασης στην ηλεκτρονική εκπαίδευση, τη σημασία των οποίων ανέδειξε η πανδημία. Καθώς πλησιάζουμε στο 2030, υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου, είναι σημαντικό, να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέος, από τα αστικά κέντρα της Ευρώπης ως τις αγροτικές κοινότητες του Καυκάσου, θα έχει τις ψηφιακές δεξιότητες και την πρόσβαση που χρειάζεται για να επιτύχει. Αναφερόμενος εξάλλου στον ρόλο της εκπαίδευσης,  ως εργαλείου ενδυνάμωσης των νέων προς την αγορά εργασίας, αλλά και ως βασικού χώρου ανάπτυξης δεξιοτήτων, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι στην Κύπρο γίνεται προσπάθεια, ώστε τα προγράμματα σπουδών να καλλιεργούν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα των μαθητών, που είναι απαραίτητες δεξιότητες σε ένα ολοένα και πιο αυτοματοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης στην ανεργία και την υποαπασχόληση των νέων, επισημαίνοντας ότι παρά τη βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση, παραμένουν κοινή ανησυχία και πρόκληση για τις κυβερνήσεις. Τόνισε δε τη σημασία της προώθησης ενός περιβάλλοντος που να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στους νέους. Στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, δίδεται έμφαση στη διαφοροποίηση της οικονομίας, ιδιαίτερα στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών, της πράσινης ενέργειας και του αειφόρου τουρισμού, καθώς εκτιμάται ότι οι τομείς αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τη νεολαία. Επισήμανε, παράλληλα, ότι για να μειωθεί η ανεργία στους νέους, πρέπει να υπάρξει η αναγκαία περιφερειακή και διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί τοπικές λύσεις, οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή αλληλεγγύη. Εν προκειμένω, υπογράμμισε τη σημασία της επέκτασης των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο, καθώς και της προώθησης διασυνοριακών συνεργασιών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι νέοι θα μπορούν να ευημερούν σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, όπου η εκπαίδευση θα είναι προσβάσιμη, η απασχόληση δίκαιη και οι ευκαιρίες άφθονες.

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητρίου απηύθυνε έκκληση για ανανεωμένη δέσμευση συνεργασίας και καινοτομίας και κυρίως για ανάληψη δράσης για τη νεολαία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)