Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2024 14:12

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Γεωργίας στην Κύπρο κ. Konstantine Kvachakidze

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα σε εθιμοτυπική συνάντηση τον νέο Πρέσβη της Γεωργίας στην Κύπρο κ. Konstantine Kvachakidze.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι δεσμοί φιλίας και το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων Κύπρου - Γεωργίας, στη βάση της σταθερής προσήλωσης των δύο χωρών σε κοινές αξίες και αρχές. Εκφράστηκε δε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο, μέσω της συνεργασίας και των ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες  για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Γεωργία όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα όπως επιτευχθεί κάποια πρόοδος να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, τονίζοντας ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο επί του εδάφους όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες, όπως επισήμανε, αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες δημιουργίας θετικού κλίματος. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Τουρκία και θα συμβάλει σημαντικά στον στόχο της επίτευξης ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισε δε καταληκτικά ότι οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας πρέπει να τυγχάνουν αποφασιστικής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο Πρέσβης της Γεωργίας επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας του όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η Γεωργία λόγω και της δικής της οδυνηρής εμπειρίας της ξένης κατοχής, κατανοεί απόλυτα την κατάσταση. Ο κ. Kvachakidze εξέφρασε, παράλληλα, ειλικρινείς ευχαριστίες για την στήριξη από την Κύπρο της ευρωπαϊκής πορείας της Γεωργίας. Σημειώνοντας την προσήλωση της χώρας του στο στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο κ. Kvachakidze αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πέτυχε η Γεωργία κατά την τελευταία τετραετία, ώστε να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τον ο κ. Kvachakidze για την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 

Συμφωνήθηκε, τέλος, η συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Γεωργίας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διακοινοβουλευτικών ανταλλαγών, μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, τον προσεχή Οκτώβριο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)