Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2024 15:24

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπία του European Law Society

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία του European Law Society με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Julian Wachinger στο πλαίσιο επαγγελματικής επίσκεψης της αντιπροσωπίας στην Κύπρο. Το European Law Society αποτελεί επαγγελματική ένωση με στόχο την ενίσχυση της κατάρτισης των ευρωπαίων δικηγόρων, καθώς και άλλων επαγγελματιών που ενδιαφέρονται για το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, την προώθηση της κατανόησης του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, καθώς και των εθνικών δικαίων των χωρών καταγωγής των μελών της, μέσω της διοργάνωσης διαλέξεων και συνεδριών, της ανταλλαγής απόψεων, καθώς και της υποστήριξης νομικών ακαδημαϊκών έργων.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στη συμμετοχή και στο ρόλο των μικρών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η ανάγκη για νομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια προς αυτή την κατεύθυνση, σύγχρονες προκλήσεις όπως η διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και το μεταναστευτικό, καθώς επίσης ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική και κοινωνική ζωή και συναφή προβλήματα.

Η Πρόεδρος της Βουλής, αφού προέβη σε σύντομη αναφορά σε συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ενημερώθηκε από τα μέλη της αντιπροσωπίας του European Law Society για τις δράσεις που αναπτύσσει ως επαγγελματική μη κερδοσκοπική ένωση νομικών επαγγελματιών στις προσπάθειες διαφόρων κρατών, ειδικότερα μικρών κρατών, να προωθήσουν σε νομικό επίπεδο προγράμματα και μεταρρυθμίσεις θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος. Στο ίδιο πλαίσιο, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μικρό κράτος της ΕΕ σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή της σε όλους τους θεσμούς, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων σε μια δύσκολη διεθνή πολιτική συγκυρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ανάληψης ηγετικού ρόλου από την ΕΕ στη διεθνή σκηνή, ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να αντιληφθούν τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή των κρατών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι η ευθύνη των πολιτικών και της ίδιας της ΕΕ, επεσήμανε η κα Δημητρίου, να λαμβάνουν αποφάσεις προς επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, αναδεικνύοντας τη σημασία της ΕΕ και επιδεικνύοντας την ίδια πολιτική ευαισθησία σε όλες τις περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλάγησαν απόψεις και εισηγήσεις σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις και τα προβλήματα που αναφύονται μέσα από την χρήση των μέσων αυτών, το ζήτημα της επάρκειας των σχετικών ευρωπαϊκών νομικών κανόνων, καθώς και οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη διαφάνεια στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Τέλος, η κα Δημητρίου διαβεβαίωσε τον κ. Wachinger για την προθυμία της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνεργαστεί με το European Law Society στο πλαίσιο εισηγήσεων και νομικών πρωτοβουλιών που θα προταθούν, προκειμένου να επέλθουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του τόπου και των πολιτών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)