Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2024 15:45

Διευκρινίσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος για την επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μητέρων Ενορίας «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης», ημερομηνίας 10.09.2024

Αναφορικά με τη δημοσίευση επιστολής της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μητέρων Ενορίας «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης» στην εφημερίδα «Πολίτης» στις 10.09.2024, που αφορά σε εξέταση αίτησης περιβαλλοντικής μελέτης για αλλαγή χρήσης εργοστασίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος επιθυμεί να τονίσει ότι κύριο μέλημά του είναι η διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τους κατοίκους, και παράλληλα η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών με όλους τους όρους και προϋποθέσεις.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, και προκειμένου να διασφαλιστεί ένας πιο συστηματικός και άμεσος έλεγχος των περιβαλλοντικών όρων, καθώς και στενή επαφή με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους, που το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει τοποθετήσει Επιθεωρητή στην περιοχή για διασφάλιση, σε κάθε περίπτωση, της ορθής λειτουργίας της προτεινόμενης εγκατάστασης.

Πέραν του πιο πάνω, σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην επιστολή, το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η αναφορά στην εν λόγω επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μητέρων Ενορίας «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης» ότι το έργο ολοκληρώθηκε προτού ληφθούν οι απαιτούμενες άδειες και ότι η αλλαγή χρήσης είναι παράνομη και παράτυπη δεν ευσταθεί. Σημειώνεται ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν διαφανείς και συνάδουν πλήρως με τις ισχύουσες εθνικές περιβαλλοντικές νομοθεσίες.

Επιπρόσθετα, ο ισχυρισμός για πλάνη, ελλείψεις και παραλήψεις στη διαδικασία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, υπονομεύοντας άδικα τόσο το έργο του Τμήματος Περιβάλλοντος όσο και τον θεσμό της περιβαλλοντικής αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι η βάση για την περιβαλλοντική πολιτική τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και της Κύπρου.

Η περιβαλλοντική μελέτη εξετάστηκε διεξοδικά από το Τμήμα Περιβάλλοντος, με ενδεικτικά να αναφέρονται κάποιες από τις ενέργειες που λήφθηκαν:

  • Ζητήθηκε από τον κύριο του έργου η υποβολή πλήρους περιβαλλοντικής μελέτης αντί προκαταρκτικής μελέτης, σύμφωνα με πρόνοια της νομοθεσίας, προκειμένου να εξεταστούν λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Απαιτήθηκε από τον κύριο του έργου να προβεί σε δημόσια παρουσίαση του έργου για ενημέρωση των πολιτών.
  • Η περιβαλλοντική μελέτη αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση για 30 μέρες, με όλες τις ενστάσεις να λαμβάνουν σχετική απάντηση.
  • Διορισμένος μελετητής εκ μέρους των κατοίκων κατέθεσε σχόλια και παρατηρήσεις επί του έργου, τα οποία αξιολογήθηκαν στην ολότητά τους από την Περιβαλλοντική Αρχή.
  • Διεξήχθη δημόσια ακρόαση για ενημέρωση των πολιτών και όλων των ενδιαφερόμενων για το έργο, και τα πρακτικά είναι διαθέσιμα στο κοινό για σκοπούς διαφάνειας.
  • Ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις από τον κύριο του έργου για διασαφήνιση όλων των παραμέτρων του έργου.
  • Ζητήθηκε η θέση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκηση (ΕΟΑ) Λευκωσίας για το θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.
  • Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στις οποίες κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι των κατοίκων και ο μελετητής τους για συζήτηση του θέματος και υποβολή σχολίων και απόψεων.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εξέταση της περιβαλλοντικής μελέτης είναι πλήρης και διαφανής. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση χωρίς επαρκή τεκμηρίωση δεν συμβάλλει στον εποικοδομητικό διάλογο για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο είναι και το κύριο μέλημά μας.

(ΕΑθ/ΓΣ)