Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2024 20:18

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει απόφαση επί του θέματος, είπε ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται τις επόμενες γενεές.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων στους Αγίους Αναργύρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων ότι η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, είπε: «Ταιριάζει απόλυτα το ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Εμείς, ως Κυβέρνηση, σκεφτόμαστε τις επόμενες γενεές.

Βλέπω αυτές τις έντονες τοποθετήσεις, δεν αναφέρομαι τώρα στα κόμματα, [κάποιοι είναι] πολύ υπέρ, [κάποιοι] πολύ εναντίον. Διερωτώμαι από πού προκύπτουν όλα αυτά. Εν πάση περιπτώσει, δεν με αφορούν καθόλου.

Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά. Εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών. Υπάρχει πρόοδος και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στη βάση ενός και μόνου παράγοντα: να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Μιλάμε για ένα μεγάλο έργο που αφορά τις μελλοντικές γενιές, κάτι που μας ενδιαφέρει. Άρα, οι αποφάσεις μας θα είναι και συνετές, θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα. Ό,τι και αν λένε κάποιοι περί καθυστέρησης ή ότι δεν λαμβάνουμε αποφάσεις, εμάς μάς ενδιαφέρουν οι μελλοντικές γενεές και όχι οι επόμενες εκλογές.

Να σας αναφέρω μάλιστα ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα είμαι στην Αθήνα, θα δω τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ένα από τα βασικά θέματα είναι και το συγκεκριμένο. Είμαστε σε καθημερινή επαφή, και χθες και προχθές, για το θέμα αυτό.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Ισραήλ εξέφρασε στήριξη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ η Τουρκία διαμαρτύρεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν θέλω να σχολιάσω τα όσα λέει η Τουρκία, είναι καθημερινά.

Το τι έχει σημασία είναι η αναγνώριση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Πάντα εργαζόμαστε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει τις αποφάσεις μας, ούτε και είναι αντιδράσεις στο τι κάνει ή δεν κάνει η Τουρκία. Εμείς εργαζόμαστε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, και χαίρομαι που αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, έχω δει τη σχετική δήλωση του Υπουργού [Ενέργειας]. Να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο έργο αυτή τη στιγμή αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, έχουμε πρόοδο, και υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Δεν ήταν τυχαίο και το χθεσινό μου ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).»

Ερωτηθείς για το ταξίδι του χθες στα ΗΑΕ και αν υπήρξαν συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σίγουρα συζητήσαμε και για θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και για το συγκεκριμένο έργο [της ηλεκτρικής διασύνδεσης].»

Ερωτηθείς αν θα γίνει ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Έχω ήδη τοποθετηθεί.»

(ΡΜ/ΕΑθ/ΓΣ)