Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2024 12:18

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου του προστάτη

Είναι με μεγάλη μου ευχαρίστηση που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ασθενών Europa Uomo Κύπρου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 585 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη (μέσος όρος πενταετίας 2017-2021). Ωστόσο, το 2020 και το 2021 σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των περιστατικών με 683 και 710 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει την ανάγκη για εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων και της ενημέρωσης για τον ανδρικό πληθυσμό.

Όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος του προστάτη εξελίσσεται αργά και συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προσοχή στην ευαισθητοποίηση των ανδρών. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου προστάτη.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία και εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη που απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 50-69 ετών παγκύπρια, και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Κυρίες και κύριοι,

Εκφράζω την εκτίμησή μου στην Europa Uomo Κύπρου για τον ανεκτίμητο ρόλο της στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε οι άνδρες να ενημερώνονται και να συμμετέχουν ενεργά στα προληπτικά προγράμματα και τις διαθέσιμες εξετάσεις.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και τη στήριξή σας.

Ας συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη.

(ΔΚ/ΕΑθ)