Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2024 18:57

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων των αιγοπροβατοτρόφων στο πλαίσιο επαφών με εμπλεκόμενους φορείς για το χαλλούμι

Το κράτος είναι εδώ και στηρίζει έμπρακτα όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι οι στόχοι μας είναι σταθεροί: να διατηρήσουμε το χαλλούμι ως το κύριο διατροφικό προϊόν εξαγωγής, να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και να είναι βιώσιμοι όλοι οι εμπλεκόμενοι. Σημείωσε πως είναι ανοικτό το μικρό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε γεωργικές και κτηνοτροφικές αναπτύξεις.

Η Υπουργός είχε συνάντηση σήμερα στο γραφείο της με εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων των αιγοπροβατοτρόφων, στο πλαίσιο σειράς επαφών που διενεργεί με εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα του χαλλουμιού, άλλα και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες ένας διάλογος με τα οργανωμένα σύνολα που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλλουμιού, με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες των αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων.

Σημείωσε ότι έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις τόσο με την ίδια όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, κατά τις οποίες οι διάφορες ομάδες κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις και απόψεις γύρω από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχέδια, τα οποία θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά τους.

«Θυμίζω πως μία από τις βασικές μας αρχές που είχαμε θέσει, ένας από τους βασικούς μας στόχους, ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή χαλλουμιού να είναι βιώσιμοι, μαζί και με τους δύο βασικούς μας στόχους, που είναι η διατήρηση φυσικά του χαλλουμιού ως το κύριο αγροδιατροφικό εξαγωγικό μας προϊόν και η διατήρηση του ΠΟΠ, που ενισχύει τη δυναμική των εξαγωγών», τόνισε η δρ Παναγιώτου.

Με την ολοκλήρωση αυτών των μηνιαίων συναντήσεων έχουν καταγραφεί οι θέσεις τους ως προς τα σχέδια, οι συγκεκριμένες απλοποιήσεις και αιτήματα, τα οποία αξιολογούν οι τεχνοκρατικές ομάδες, όπως είπε.

Ενημέρωσε ότι έχει αποφασιστεί όπως οι μηνιαίες συναντήσεις συνεχίσουν και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και με τις ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων και με τις ομάδες των αγελαδοτρόφων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε η δρ Παναγιώτου, έχει ολοκληρωθεί και η σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το χαλλούμι. Η Επιτροπή Παρακολούθησης για το χαλλούμι ΠΟΠ, σημείωσε σχετικά, έχει συσταθεί όπως είχε ανακοινωθεί κατά την έκδοση του νέου διατάγματος που τρέχει αυτή τη στιγμή.

Στην ομάδα αυτή που έχει ήδη συσταθεί, συμπλήρωσε, θα συμμετέχουν εμπλεκόμενοι από όλη την παραγωγή χαλλουμιού, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι, τυροκόμοι και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ). «Την ίδια στιγμή, έχει συσταθεί και εσωτερική συντονιστική επιτροπή μαζί με συναρμόδια τμήματα, ακριβώς για να παρακολουθούμε τα ζητήματα των ελέγχων, τα προβλήματα που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο και να βρίσκουμε πιο άμεσα τις λύσεις», συνέχισε η Υπουργός.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επεσήμανε ακολούθως πως έχουν ενισχυθεί οι διάφοροι έλεγχοι που διενεργεί το Υπουργείο, είτε είναι δειγματοληπτικοί είτε είναι διοικητικοί, και γι’ αυτό έχει ενημερώσει σχετικά και τις ομάδες αιγοπροβατοτρόφων.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διάλογο και σε συζήτηση μαζί με την Επίτροπο Νομοθεσίας  για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που διέπει το χαλλούμι», ανέφερε και πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εργασία θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες που χρειάζεται, αναφέροντας ότι θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία του κράτους, έπειτα υποβολή για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και τέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Είναι μια διαδικασία που γίνεται ακριβώς γιατί θέλουμε να είναι αποτρεπτικές οι ποινές προς όποιον δεν εφαρμόζει σωστά τους κανονισμούς που διέπουν το χαλλούμι ΠΟΠ», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι έχουν εκδοθεί ήδη από τις 6 Σεπτεμβρίου τα διατάγματα, τα οποία ενημερώνουν τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή χαλλουμιού για την καταμέτρηση του αιγοπρόβειου γάλακτος, είτε αυτοί είναι τυροκόμοι, είτε αυτοί είναι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι θα το παραδίδουν μέσα από τα βυτιοφόρα, για να ξεκινήσει πλέον και με αυτόν τον τρόπο η καταμέτρηση του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή το Υπουργείο έχει ανοιχτό επενδυτικό πρόγραμμα με οικονομικές ενισχύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και είναι στη διάθεσή τους, για να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους» και, όπως εξήγησε, να αξιοποιήσουν τα σχέδια που υπάρχουν για αγροβολταϊκά, που βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, ή θερμομητέρες, που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο κατά τη σημερινή συνάντηση θεωρεί ότι απαντήθηκαν ερωτήματα των αιγοπροβατοτρόφων, η Υπουργός σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση έχει ενημερώσει πως όλα όσα είχαν ζητηθεί και εξαγγελθεί έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε αυτά αφορούσαν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, την αυστηροποίηση των ελέγχων, την επιτροπή παρακολούθησης που θα βλέπουμε πιο άμεσα τα όποια προβλήματα έχουν.

«Οι δικοί μας στόχοι είναι ίδιοι και είναι σταθεροί, και αυτούς έχουμε ως το πλαίσιο, στο οποίο εργαζόμαστε. Να διατηρήσουμε το χαλλούμι ως το κύριο αγροδιατροφικό εξαγωγικό μας προϊόν, να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε το ΠΟΠ που ενισχύει τη δυναμική του προϊόντος και τις εξαγωγές, και να είναι βιώσιμοι όλοι οι εμπλεκόμενοι», υπογράμμισε η Υπουργός.

Αναφερόμενη και πάλι στο επενδυτικό πρόγραμμα, η Υπουργός κάλεσε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους να το αξιοποιήσουν, αναφέροντας ότι «το κράτος είναι εδώ, για να στηρίξει έμπρακτα όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο».

(ΕΦυς/ΓΣ/ΑΣ)