Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2024 11:47

Ανακοίνωση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θεωρεί χρήσιμο να παράσχει βασικές συμβουλές σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (εφεξής «ΔΠ ΣΕ Η/Ο»).

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ως η Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή των:

  • Περί Προώθησης και Ανάπτυξης των Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων Ευρωπαϊκού Κανονισμού AFIR(1804/2023) (εφεξής «ο Κανονισμός»).
  • Περί Προώθησης και Ανάπτυξης των Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων Νόμου 59(Ι) του 2017 (εφεξής «ο Νόμος»).
  • Περί Προώθησης και Ανάπτυξης των Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων (Τεχνικές απαιτήσεις σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων) Διάταγμα του 2022 - Κ.Δ.Π. 69/2022 (εφεξής «το Διάταγμα»),

ενημερώνει για την ορθή διαδικασία, ως εξής:

  1. Ηλεκτρολογική εγκατάσταση: Η ηλεκτρολογική μελέτη και η κατασκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης των ΔΠ ΣΕ Η/Ο οφείλουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του περί Ηλεκτρισμού Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, καθώς και με οποιουσδήποτε σχετικούς Κανονισμούς ή/και Διατάγματα εκδίδονται δυνάμει αυτού, εκτός και εάν καθορίζεται διαφορετικά από το παρόν Διάταγμα.
  1. Σύνδεση με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας: Οι απαιτήσεις σύνδεσης του κάθε ΔΠ ΣΕ Η/Ο με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου, καθώς και του περί Ηλεκτρισμού Νόμου, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, καθώς και τους σχετικούς Κανονισμούς, Διατάγματα, Ρυθμιστικές Αποφάσεις, Αποφάσεις και Κανόνες εκδίδονται δυνάμει αυτών.
  1. Έλεγχος της εγκατάστασης: Πριν την έναρξη λειτουργίας κάθε ΔΠ ΣΕ Η/Ο, η εγκατάσταση υπόκειται σε έγκριση από την Αρμόδια Αρχή που θα ελέγξει κατά πόσο πληρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας. Ο εγκαταστάτης των συσκευών επαναφόρτισης, μαζί με το αίτημα για έγκριση (ΕΝΤΥΠΟ Η.Μ.Υ. 01.22) από την αρμόδια αρχή, θα υποβάλει αντίγραφο πιστοποιητικού καταλληλότητας της ηλεκτρικής εγκατάστασης (ΕΝΤΥΠΟ Η.Μ.Υ. 58.18-1) με βάση τον περί Ηλεκτρισμού Νόμο και Κανονισμούς όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, τα σχετικά σχέδια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, όπως επίσης και υπεύθυνη δήλωση του κατά νόμο υπευθύνου εγκαταστάτη ότι η εγκατάσταση αυτή εκτελέστηκε σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες και το Διάταγμα. Η αρμόδια αρχή δύναται να προβεί σε δειγματολογικό έλεγχο των ΔΠ ΣΕ Η/Ο.

Προσοχή: Πέραν των προνοιών του Διατάγματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό, όλα τα ΔΠ ΣΕ Η/Ο θα πρέπει να υποστηρίζουν λειτουργίες Έξυπνης Επαναφόρτισης, καθώς και οι διαχειριστές τους να διασφαλίζουν ότι είναι Ψηφιακά Συνδεδεμένα.

  1. Άλλες εγκρίσεις/ αδειοδοτήσεις: Τηρουμένων των διατάξεων του Διατάγματος, η εγκατάσταση ΔΠ ΣΕ Η/Ο υπόκειται στην εξασφάλιση οποιασδήποτε άλλης έγκρισης ή άδειας που απαιτείται από οποιαδήποτε άλλη εθνική νομοθεσία και της υποχρέωσης συμμόρφωσής της με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Σχετικά είναι και τα επισυναπτόμενα διατάγματα Κ.Δ.Π. 93/2024 και Κ.Δ.Π 94/2024, αναφορικά με την ανάγκη αναθεώρησης της Πολεοδομικής και της Οικοδομικής άδειας αντίστοιχα, σε υφιστάμενες αναπτύξεις.

Συνοπτική παρουσίαση:

Χώρος εγκατάστασης σημείου επαναφόρτισης

Απαίτηση αναθεώρησης ή έκδοσης άδειας

Πολεοδομικής

Οικοδομικής

Υφιστάμενοι δημοτικοί/ κοινοτικοί χώροι στάθμευσης.

×

×

Υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης σε ιδιωτικές αναπτύξεις όπως εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, καταστήματα κλπ (ΚΔΠ 93/2024)

!

×

Νέες αναπτύξεις μεταγενέστερες των διαταγμάτων

 

Όπου: Απαιτείται, × Δεν απαιτείται, ! Δεν απαιτείται εφόσον εμπίπτει στους όρους του διατάγματος ΚΔΠ 93/2024

 

  1. Αδικήματα και ποινές: Σύμφωνα με τον Νόμο, φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο παραβιάζει οποιαδήποτε διάταξη, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να ζητηθούν από το τηλεφωνικό κέντρο του Τμήματος στο τηλέφωνο 22800351 (πιέζοντας 4) ή/και στο email: director@ems.mcw.gov.cy

(ΕΑθ/ΑΣ)