Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2024 13:56

Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού κατά την Υπογραφή των Διμερών Συμφωνιών με την Ελλάδα στον Τομέα των Μεταμοσχεύσεων

Eίναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, για να ανακοινώσουμε την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων μας για καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα της περίπτωσής του, δεν θα μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Για εμάς το δικαίωμα στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι μεταμοσχεύσεις, άλλωστε, δεν αφορούν μόνο τη διάσωση ζωών, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η πρώτη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, επιτρέποντας την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ των δύο χωρών σε περιπτώσεις ασυμβατότητας δότη και λήπτη. Εάν ένας δότης στην Κύπρο ή την Ελλάδα δεν είναι συμβατός με τον λήπτη του, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανταλλαγής νεφρών με αντίστοιχο ζευγάρι από την άλλη χώρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχημένης μεταμόσχευσης.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Κύπριοι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποδομή. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης οργάνων από την Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όταν αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε την καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων οργάνων και την ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών στις δύο χώρες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ελληνική Κυβέρνηση, και ειδικότερα προς τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, για την αδιάκοπη συνεργασία μας, που οδήγησε στην επίτευξη αυτών των σημαντικών συμφωνιών. Παράλληλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη ζεστή φιλοξενία, που επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες μας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για το κοινό καλό των πολιτών μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για την καθιέρωση περαιτέρω συνεργασιών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ποιότητα της δημόσιας υγείας.

(ΔΚ/ΑΣ)