Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2024 12:03

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σε διάσκεψη τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Άνοιας/Alzheimer

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, που διοργανώνει ο Παγκύπριος Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Alzheimer & Συναφών Ανοιών «ΜΗ-ΜΕ-ΛΗΣΜΟΝΕΙ», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Σύνδεσμος αυτός, ο μοναδικός με διεθνή αναγνώριση στην Κύπρο, έχει ως αποστολή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους. Στη Λάρνακα λειτουργεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, που παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στους ασθενείς όσο και στους οικείους τους.

Δυστυχώς, οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως το ποσοστό νόσησης θα αυξηθεί δραματικά. Σήμερα, 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως και μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 131 εκατομμύρια. Η νόσος του Alzheimer, μια μη αναστρέψιμη νευροεκφυλιστική διαταραχή, επηρεάζει σοβαρά όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους αγαπημένους τους. Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις, επηρεάζοντας άτομα κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια, αποτελούν κοινωνική πρόκληση που απαιτεί ενσυναίσθηση και συντονισμένες προσπάθειες για ουσιαστική υποστήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους. Το σημερινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν πρέπει να βιώνει αυτήν τη διαδρομή μόνος. Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε, να ενθαρρύνουμε την αντοχή, τη δύναμη και την ανθρωπιά όσων ζουν με άνοια, των οικογενειών και των φροντιστών τους που αφιερώνουν τη ζωή τους στην ευημερία τους.

Η ολιστική αντιμετώπιση του Alzheimer απαιτεί καλά συντονισμένες συνεργασίες μεταξύ της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς και οι φροντιστές τους απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας και ανταλλαγής γνώσεων μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στην πρόληψη του Alzheimer, να αναπτύξουμε καινοτόμες θεραπείες και να βελτιώσουμε τη νοητική υγεία του πληθυσμού.

Η νόσος του Alzheimer πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίζεται, αλλά και να προλαμβάνεται. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται πρέπει να συνεχίζουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, και το βάρος της νόσου να ελαφρύνεται για τις οικογένειες και τις κοινωνίες.

Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την πρόληψη και την πρώιμη αντιμετώπιση της νόσου, και την ένταξη των ασθενών στην καθημερινή ζωή. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο, με επαρκείς υποδομές και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Πρέπει επίσης να δώσουμε προτεραιότητα σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, καταπολεμώντας τις παρανοήσεις και προάγοντας μια πιο ενημερωμένη στάση απέναντι στους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Σπάζοντας τη σιωπή, δίνουμε τη δυνατότητα στα άτομα να ζητούν βοήθεια και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο.

Ας συνεχίσουμε να προωθούμε την ευαισθητοποίηση και την υπεράσπιση. Μέσα στις προκλήσεις, υπάρχει δύναμη. Στην επιστήμη και την καινοτομία, υπάρχει ελπίδα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά – για όσους ζουν με Alzheimer, για τις οικογένειές τους και για τις επόμενες γενιές.

Πιστεύουμε στις δυνατότητες των ιατρικών ανακαλύψεων, την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και τη δύναμη των ατόμων που πορεύονται με το Alzheimer. Και πάνω από όλα, πιστεύουμε στη συλλογική μας φωνή, που μας οδηγεί στους νέους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας.

Μαζί, μπορούμε να επιφέρουμε θετικές αλλαγές και να βελτιώσουμε τις ζωές αμέτρητων συνανθρώπων μας. Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία που αγκαλιάζει και υποστηρίζει τους ασθενείς, εξασφαλίζοντάς τους τη φροντίδα και την αγάπη που πραγματικά αξίζουν.

(ΔΚ)