Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-09-2024 15:10

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έχουμε μια μεγάλη ατζέντα, η οποία άπτεται θεμάτων γεωργίας, αλιείας, δασών και κτηνοτροφίας. Ξεχωρίζουμε τρία σημαντικά θέματα.

Το πρώτο είναι η συζήτηση, η οποία έχει ήδη γίνει, για τον απολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής. Τονίσαμε την ικανοποίησή μας για τις μέχρι τώρα απλοποιήσεις και τα γρήγορα αντανακλαστικά, τα οποία επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αλλαγές που οδήγησαν στον χρόνο που προηγήθηκε. Όμως φυσικά, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Εμείς επιμένουμε στην περαιτέρω απλοποίηση για τις αλλαγές, τις οποίες θέλουμε να κάνουμε στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, τις αλλαγές που θέλουμε να τις κάνουμε απλοποιημένα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να είναι και πιο άμεση εφαρμογή τους και από τους ίδιους τους γεωργούς.

Δεύτερο σημαντικό σημείο στην ατζέντα είναι η αξιολόγηση και η παρακολούθηση των συμπερασμάτων και των εισηγήσεων που έχουν προκύψει μέσα από τον στρατηγικό διάλογο. Καταγράφουμε πολύ σημαντικά και θετικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μορφή της νέας ΚΑΠ που θέλουμε. Στοιχεία, τα οποία αφορούν στη στήριξη των νέων γεωργών, στο να έχουν δίκαιο και σταθερό εισόδημα, στο να είναι πιο ανθρωποκεντρική η νέα ΚΑΠ. Είναι αυτά, τα οποία ζητούμε κι εμείς ως Κύπρος να δούμε στη νέα ΚΑΠ.

Το τρίτο στοιχείο, το οποίο αφορά το σημερινό Συμβούλιο είναι ότι ως Κύπρος ενημερώνουμε για το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο έχουμε καταλήξει οι εννέα μεσογειακές χώρες, ως αποτέλεσμα της MED9 που φιλοξενήσαμε στην Κύπρο με θέμα τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στον πρωτογενή τομέα. Τονίζουμε τα κοινά συμπεράσματα, τονίζουμε τις επιπτώσεις που έχει το πρόβλημα της λειψυδρίας, αλλά και τα κοινά μας αιτήματα, που είναι φυσικά η ολιστική προσέγγιση στο όλο ζήτημα, για να διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια και να διασφαλίζει τα εισοδήματα των γεωργών, αλλά και των ίδιων των καταναλωτών από το αυξημένο κόστος που έχουν τα γεωργικά προϊόντα.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΑΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα