Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2024 13:23

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της 33ης Εκστρατείας Ενημέρωσης και Οικονομικής Ενίσχυσης του ΠΑΣΥΚΑΦ

Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά να χαιρετίζω την 33η εκστρατεία με τίτλο «Μαζί στη Ζωή», που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), ο οποίος για χρόνια στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που καθημερινά μάχονται με τον καρκίνο. Ο Σύνδεσμος παραμένει αφοσιωμένος στην υποστήριξη όσων δίνουν τον δύσκολο αγώνα τους, διαδίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ελπίδας και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους ασθενείς.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του Συνδέσμου, ο οποίος με τους ευγενείς στόχους και τις δράσεις του μάς αφυπνίζει σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της υγείας, όχι μόνο ως φυσική κατάσταση, αλλά και ως παράγοντα που συνδέεται με την ψυχική και κοινωνική ευημερία. Η αγάπη, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη είναι καθοριστικά για μια ισορροπημένη ζωή, ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν καρκίνο.

Είναι ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε όσους μάχονται με αυτήν την ασθένεια και είμαι υπερήφανος που το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο, ακολουθώντας τις αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, εφαρμόζει πολιτικές υγείας που επικεντρώνονται στην πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Ιδιαίτερα για το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο έχει διευρυνθεί και καλύπτει πλέον γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών σε όλη την Κύπρο. Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά στην εισαγωγή νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) για αγόρια και κορίτσια.

Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο θα αναλάβει την οργάνωση, αξιολόγηση και πιστοποίηση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, με βασικούς πυλώνες δράσης την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση, την έρευνα και την καινοτομία, όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου.

Αγαπητοί φίλοι,

Ύψιστη υποχρέωση του κράτους προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους είναι η διασφάλιση ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Η συνεισφορά σας, ιδιαίτερα μέσω των προγραμμάτων επανένταξης, αλλά και της υποστηρικτικής φροντίδας που προσφέρετε, ενισχύει τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας. Αναγνωρίζοντας το έργο σας, το Υπουργείο Υγείας σας στηρίζει, προσφέροντάς σας οικονομική ενίσχυση μέσω της ετήσιας χορηγίας.

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τη συμβολή και την υποστήριξή σας σε αυτήν την προσπάθεια. Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει την ειλικρινή του εκτίμηση και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές σας με κάθε δυνατό μέσο. Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει ο πολίτης, με κύριο μέλημα την ευημερία και τη βελτίωση της υγείας του.   

(ΔΚ/ΜΣ)