Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 16:23

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρενέβη στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στη Βουδαπέστη οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Καυκαλιάς, σε παρέμβασή του κατά την τελευταία ενότητα της Διάσκεψης, τόνισε ότι η Πολιτική Συνοχής δεν πρέπει να είναι απλώς ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός, αλλά ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενισχύοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Όπως επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, υποστηρίζοντας τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, η Πολιτική Συνοχής προωθεί την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στην ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρης της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε ότι, παρά τη σημαντική και αδιαμφισβήτητη συμβολή της Πολιτικής Συνοχής στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες. Εν προκειμένω, ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης των επενδύσεων σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και στην παροχή ίσων ευκαιριών για ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Περαιτέρω, ο κ. Καυκαλιάς τόνισε την ανάγκη επικαιροποίησης της  Πολιτικής Συνοχής, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε την άποψη ότι ο τρέχων προϋπολογισμός δεν επαρκεί για  την αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, υπό το φως της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, των ραγδαίων δημογραφικών αλλαγών  και των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στις συζητήσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2028-2034), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ένα ισχυρό εργαλείο, ώστε η ΕΕ να καταστεί πιο δίκαιη, ανταγωνιστική, ανθεκτική και ευημερούσα προς όφελος του συνόλου των πολιτών της.

Μια ισχυρή και επαρκώς χρηματοδοτούμενη Πολιτική Συνοχής μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες και των ανισοτήτων σε προοπτικές ανάπτυξης, κατέληξε ο κ. Καυκαλιάς. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα