Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 16:53

Συμμετοχή κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στις εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στο Δουβλίνο.  Σε παρέμβασή της στο Μεσογειακό Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ, η κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση για την αλλαγή στάσης της ΚΣ ΟΑΣΕ και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται και για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και ιδίως τον αντίκτυπό τους στην περιοχή του ΟΑΣΕ, όπως η ίδια είχε εισηγηθεί σε συνεδρία του Προεδρείου. 

Αναγνωρίζοντας ότι η συμβολή της ΚΣ ΟΑΣΕ στην επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη, η κα Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι ούτε και ισχυροί δρώντες όπως οι ΗΠΑ ή ο ΟΗΕ φαίνονται ικανοί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη δε στην Κύπρο η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ σημείωσε ότι ενώ παραμένει η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο κατ’ αναλογία πληθυσμού, συνεχίζει να προσπαθεί να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην απάμβλυνση των ανθρωπιστικών συνεπειών των συγκρούσεων. Ως εκ τούτου, δεν φείσθηκε προσπαθειών και πόρων για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων, ενώ σε ότι αφορά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έχει εγκαθιδρύσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα και παράλληλα παρέχει κάθε διευκόλυνση σε υπηκόους τρίτων χωρών που εκκενώνονται από τις περιοχές που μαίνονται οι τρέχουσες συγκρούσεις.

Εξάλλου η κα Χαραλαμπίδου επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τα χερσαία σύνορά της, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης και σε άλλα κράτη της ΕΕ και σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη πρέπει να απασχολήσει τη Συνέλευση και δη την Ad Hoc Επιτροπή για τη Μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση για αντιμετώπιση των αυξημένων ροών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, παρά μονομερείς ή αποσπασματικές προσεγγίσεις.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα