Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2024 09:10

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου παρενέβη σε συζήτηση στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στη Βουδαπέστη οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε παρέμβασή της κατά την τελευταία ενότητα της Διάσκεψης, σημείωσε ότι το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) πρέπει να παρέχει επαρκή χρηματοδότηση για τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην προοπτική της διεύρυνσης της ΕΕ, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι το επόμενο ΠΔΠ πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή καθότι τα υφιστάμενα κράτη μέλη ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές αναπτυξιακές προκλήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να παραγκωνιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής δεν πρέπει απλώς να ανακατευθυνθούν στα νέα κράτη μέλη, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η ανάπτυξη των απαραίτητων πολιτικών που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες όλων των περιφερειών, διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ισορροπημένη στήριξή τους.

Η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι η χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής στο επόμενο ΠΔΠ πρέπει να είναι επαρκής ώστε να επωφεληθούν τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα κράτη μέλη. Περαιτέρω, επισήμανε ότι, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες  της ΕΕ, η δημοσιονομική ικανότητα της Ένωσης παραμένει περιορισμένη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για εξορθολογισμό της διαχείρισης των χρηματοδοτικών πόρων της Πολιτικής Συνοχής και για αποτελεσματικότερη χρήση των Ταμείων Συνοχής, μέσω της ενίσχυσης των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης του αντικτύπου των δαπανών συνοχής.

Η ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και για τη νομιμοποίηση της Πολιτικής Συνοχής, κατέληξε η κ. Ερωτοκρίτου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα