Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2024 10:58

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στο 11ο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής του Κόκκινου Πηλού στον Κόρνο

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας στη δεύτερη ημέρα του 11ου Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής Κόκκινου Πηλού εδώ στον Κόρνο, το χωριό που κρατά ζωντανή μια παράδοση που έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στον χρόνο. Σήμερα συγκεντρωνόμαστε εδώ, για να γιορτάσουμε την παράδοση και να απολαύσουμε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των καλλιτεχνών, που με το έργο τους εμπλουτίζουν τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας.

Η αγγειοπλαστική κόκκινου πηλού στην Κύπρο έχει μακρά παράδοση και είναι μια σημαντική πτυχή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το 2017 μάλιστα εγγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην κατηγορία των παραδοσιακών χειροτεχνιών. Τα αντικείμενα που κατασκευάζονταν με τον κόκκινο πηλό αποτελούσαν αναπόσπαστα μέρη της οικοσκευής κάθε σπιτικού στην αγροτική Κύπρο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ενώ παλαιότερα οι αγγειοπλάστες ήταν άντρες, την παράδοση της αγγειοπλαστικής του κόκκινου πηλού την ανέλαβαν οι γυναίκες από χωριά στην ορεινή περιοχή του Τροόδους, ιδιαίτερα στον Άγιο Δημήτριο Μαραθάσας, στο Φοινί και στα Καμινάρια, αλλά και στον Κόρνο. Στον Κόρνο οι τελευταίες αγγειοπλάστριες του κόκκινου πηλού συνεχίζουν, παρά τις δυσκολίες, να κρατούν την παράδοση ζωντανή και να κάνουν ό,τι μπορούν, για να μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους στις επόμενες γενιές, παρόλες τις αντιξοότητες. Όταν δίδασκα Αρχαία Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Κόρνος ήταν ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για εκδρομή με τους φοιτητές μου.

Το φεστιβάλ του κόκκινου πηλού προσφέρει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να δει από πρώτο χέρι τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής αγγείων από κόκκινο πηλό, αλλά και να συμμετάσχει σε διαδραστικά εργαστήρια, όπου θα μάθει τις βασικές τεχνικές της αγγειοπλαστικής.

Η διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως σημαντικού στοιχείου της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης είναι εξαιρετικά σημαντική και επιτυγχάνεται μέσα από την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των νέων. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της κοινότητας να διοργανώσει διάφορα εργαστήρια για νέους. Η μουσική και οι παραδοσιακοί χοροί είναι εξίσου σημαντικές πτυχές της πολιτιστικής μας ταυτότητας, τις οποίες αναδεικνύει το φεστιβάλ του Κόρνου.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ θερμά τον Δήμο Λευκάρων και το Δημοτικό Διαμέρισμα του Κόρνου, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση αυτού του πλούσιου πολιτιστικού φεστιβάλ, το οποίο μας προσφέρει τόσες όμορφες εμπειρίες και συμβάλλει στο να θυμίσει τους παλαιότερους και να μάθει στους νεότερους την κυπριακή λαϊκή παράδοση που μας συνδέει με τον τόπο μας. 

(ΕΚ/ΝΖ/ΓΣ)