Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2024 10:59

Ομιλία της Υφυπουργού Ναυτιλίας κας Μαρίνας Χατζημανώλη στην εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Δωρού με τίτλο «Μουσική βραδιά αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αποψινή μουσική βραδιά, η οποία είναι υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Κατ’ αρχάς, να μου επιτρέψετε να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, προς τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Σε αυτές τις λέξεις εμπεριέχεται ο απέραντος σεβασμός που τρέφουμε προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας για όλα όσα προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινωνία μας. Σεβασμός και ευγνωμοσύνη για τους αγώνες που έχουν δώσει για την ανατροφή μας, και κυρίως για να μας προσφέρουν μια καλύτερη ζωή, δίνοντας μας ως εφόδια την αρετή, το πείσμα και τη θέληση για πρόοδο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρω ότι στους πρεσβύτερούς μας δεν οφείλουμε μόνο την ύπαρξή μας, αλλά και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Με λίγα λόγια, ό,τι είμαστε το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», έχοντας ως στόχο την αναγνώριση της συμβολής των ηλικιωμένων στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς επίσης και την εξάλειψη κάθε μορφής ηλικιακής διάκρισης. Επίσης, η συγκεκριμένη μέρα συμβάλλει και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ατόμων τρίτης ηλικίας, συμβάλλοντας έτσι στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου.

Οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής σε συνδυασμό με την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Ως εκ τούτου, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε, το οποίο αποτελεί μια από τις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας σε διεθνές επίπεδο.

Είναι σε αυτό το σημείο που θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μόλις πριν λίγες ημέρες, για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, ως ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), καθώς και παρακολούθησης και αξιολόγησης εφαρμογής των πρωτοκόλλων στη βάση διεθνών προτύπων.

Επιπρόσθετα, την ίδια ημέρα αποφασίστηκε και το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων. Αναμφίβολα, μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η Τρίτη Ηλικία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας η διασφάλιση ποιότητας ζωής της Τρίτης Ηλικίας ήταν προτεραιότητα.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή των ηλικιωμένων στην εξέλιξη της κοινωνίας, καθότι μέσω του εθελοντικού τους έργου μεταδίδουν γνώση και εμπειρία στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό παππούδων και γιαγιάδων αναλαμβάνουν τη φροντίδα των εγγονιών τους, βοηθώντας έτσι τους εργαζόμενους γονείς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις που εμπεριέχει ο γονικός ρόλος της εποχής μας.

Φίλες και φίλοι,

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στη λεγόμενη «τρίτη ηλικία», αφού συνταξιοδοτηθούν, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκ νέου τη δημιουργικότητά τους. Επομένως, η παρωχημένη αντίληψη ότι οι ηλικιωμένοι παύουν να έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία δεν υφίσταται.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει την περίοδο 2021-2030 ως «Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης», προβάλλοντας την αντίληψη ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αναμφίβολα, η ηλικιακή ωριμότητα αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της ζωής. Στόχος μας λοιπόν πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, επιτρέποντας τους έτσι να διατηρήσουν την αυτονομία τους, καθώς και τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την απώλεια ικανοτήτων που προκαλείται από τη βιολογική φθορά του οργανισμού. Επίσης, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Η κυπριακή κοινωνία έχει βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στα άτομα τρίτης ηλικίας τόσο ως πράξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στην κοινωνία, όσο και ως πράξη αλτρουισμού μιας ομάδας πληθυσμού, η οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο ευάλωτη. Επομένως, έχουμε όλοι μας την υποχρέωση να φροντίζουμε και να κάνουμε το παν για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Εν κατακλείδι, στους γονείς μας, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αντλούμε διδάγματα από τη σοφία των βιωμάτων τους, ελπίζοντας να φανούμε αντάξιοι της παρακαταθήκης τους.

Πριν ολοκληρώσω, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δωρού όσο και στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Συμπλέγματος Κούρη-Ξυλουρικού για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Σας διαβεβαιώνω ότι η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό σας, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στην προσπάθειά σας για μια κοινωνία συμπεριληπτική για όλες τις γενιές.

Τώρα, ας αφήσουμε τις νότες να μας ταξιδέψουν!

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓιαν/ΓΣ)