Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2024 12:04

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο 5ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα ήθελα καταρχάς να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του, αλλά και τις απολογίες του, που λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι χαρά μου να χαιρετίζω το 5ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου. Είμαι βέβαιη πως όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η προστασία και η ευημερία των ζώων λειτουργούν ως καθρέφτης του πολιτισμού και της ευαισθησίας μας. Η φροντίδα των ζώων άλλωστε δεν είναι απλώς μια πολιτική προτεραιότητα, είναι ένας δείκτης ηθικής ευθύνης και βαθιάς εκτίμησης προς τη φύση.

Η διασφάλιση της προστασίας και της καλής μεταχείρισης των ζώων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι, προωθεί και υλοποιεί σταδιακά και με συνέπεια τις πολιτικές και δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την προστασία και ευημερία των ζώων.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βλέπουμε δυναμικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, που συμβάλλουν ουσιαστικά στον διάλογο και στην προώθηση δράσεων για την ευημερία των ζώων.

Η φροντίδα και ο σεβασμός και η καλή μεταχείριση των ζώων δεν μπορεί παρά να είναι μια συλλογική προσπάθεια τόσο της κοινωνίας όσο και της πολιτείας, καθώς, εκτός του ότι αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και ένα κοινωνικό ζήτημα που οφείλει να μας αγγίζει όλους.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσία μου εδώ, εκ μέρους της Κυβέρνησης και προσωπικώς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί ένδειξη της εκτίμησή μας έναντι του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, το οποίο επιθυμώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πολύτιμη δράση του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς την ηγετική ομάδα του Κόμματος και προσωπικά προς τον αγαπητό Κυριάκο Κυριάκου τόσο για την προσωπική μέχρι σήμερα δράση του όσο και για τη δράση του Κόμματος, του οποίου προεδρεύει. Από την ίδρυσή του το 2014, το Κόμμα σας, μέσω των πολύτιμων εισηγήσεων, αλλά και της εποικοδομητικής κριτικής του έχει συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των κυβερνητικών πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την προστασία των ζώων. Η μακρόχρονη παρουσία του Κυριάκου Κυριάκου στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα προσδίδει ανεκτίμητη εμπειρία και γνώση που ενισχύει τις κοινές μας προσπάθειες.

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία αυτή του σημερινού Συνεδρίου να αναφερθώ συνοπτικά σε μερικές από τις βασικές δράσεις που εφαρμόζουμε και προωθούμε το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, το οποίο αποτελεί τον οδικό μας χάρτη στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα που αφορούν θέματα ευημερίας των ζώων, παρέχοντας λύσεις και βελτιώσεις σε τομείς που απαιτούν άμεση και στοχευμένη παρέμβαση.

  • Καταρχάς, να επαναλάβω την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, όπου διευρύναμε τις αρμοδιότητες της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου, ώστε να περιλαμβάνουν και την ευημερία των ζώων. Η απόφαση αυτή αντανακλά τη σαφή βούληση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τον συντονισμό και την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πλαισίου για την προστασία και την ευημερία των ζώων. Παράλληλα, στόχος είναι η ενίσχυση του ελέγχου και της εφαρμογής των υφιστάμενων νομοθεσιών και πολιτικών, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Επίσης, σε ένδειξη αναγνώρισης του πολύτιμου έργου των φιλόζωων εθελοντών, προχωρήσαμε στην αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, ανεβάζοντας το ετήσιο ποσό στις €140.000 από το 2024 και εφεξής, αντί των €100.000 που ίσχυαν μέχρι σήμερα από τον προϋπολογισμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Αυτή η αύξηση αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της αφοσίωσης και του έργου που επιτελούν οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων.
  • Ακόμη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των παραγωγικών ζώων μέσα από την εφαρμογή ειδικών σχεδίων, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 και αυτό πάντοτε σε πλήρη συμμόρφωση με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.
  • Υλοποιούμε επίσης σε ετήσια βάση Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων, το οποίο αφορά σε στείρωση περίπου 2.000 γατών ετησίως.
  • Παράλληλα, εφαρμόζουμε το Σχέδιο Ενίσχυσης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για Δημιουργία Περιφερειακών Υποστατικών Προσωρινής Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων, καλύπτοντας την εξαετία 2024-2029 με συνολικό προϋπολογισμό €1.500.000.
  •  Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει τον συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων του Υπουργείου για τον εντοπισμό ιπποειδών σε απομακρυσμένες περιοχές, με σκοπό να διασφαλίσουμε την προστασία και την ευημερία τους, αλλά και να εντοπίζουμε περιπτώσεις κακομεταχείρισης, ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα σε ενέργειες.
  • Προωθούμε τη διασύνδεση των μητρώων κυνηγετικών σκύλων της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με το μητρώο εγγραφής σκύλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με στόχο τη μείωση του αριθμού αδέσποτων σκύλων.
  • Σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, είναι επίσης σε τροχιά υλοποίησης ο καταρτισμός ενός πρωτοκόλλου για τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρμόδιων Αρχών με σκοπό τη διευκόλυνση της σύλληψης των αδέσποτων σκύλων και τη μετέπειτα διαχείρισή τους.
  • Σημαντικό για εμάς είναι επίσης και το τροποποιητικό νομοσχέδιο που προωθείται με σκοπό την ενδυνάμωση του περί Σκύλων Νόμου, το οποίο ήδη βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη προστασία των σκύλων και στην αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την ευημερία τους.
  • Να σημειώσω πρόσθετα και το σχέδιο Κανονισμών, το οποίο επίσης βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση και στόχο έχει τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων για την ιδιωτική διατήρηση σκύλων.

Αγαπητοί,

Είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία και την ευημερία των ζώων. Η δημιουργία μιας κουλτούρας σεβασμού και ευαισθησίας προς τα ζώα, που ξεκινά από τη μικρή ηλικία, αποτελεί βασικό μας στόχο.

Γι’ αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει αναλάβει σημαντικές επιμορφωτικές πρωτοβουλίες, όπως επισκέψεις σε σχολεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Πρόσθετα, το Υπουργείο έχει εκδώσει το βιβλίο «Μύθοι και Αλήθειες για τα ζώα συντροφιάς», το οποίο διανέμεται δωρεάν στους μαθητές των δημοτικών σχολείων που παρακολουθούν τις σχετικές διαλέξεις. Με αυτές τις δράσεις καλλιεργούμε από νωρίς τη συνείδηση για την προστασία των ζώων και το σεβασμό.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για το κοινωφελές έργο που επιτελεί το φιλοζωικό κίνημα στη χώρα μας και να επαναλάβω ότι σας θεωρούμε απαραίτητους συνεργάτες στην προώθηση των θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων. Ευχαριστώ ξανά τον Πρόεδρο και τη Γραμματεία του Κόμματος για τα ζώα της Κύπρου για την πρόσκληση να παραστώ στο σημερινό Συνέδριο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 5ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου και είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς για το καλό των ζώων και της κοινωνίας μας.

(ΕΦυς/ΝΖ/ΓΣ)