Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2024 08:05

Επιμνημόσυνος λόγος της Υφυπουργού Ναυτιλίας κας Μαρίνας Χατζημανώλη στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Ευαγόρου

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παλώδιας, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, για να εκφωνήσω τον επιμνημόσυνο λόγο του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Ευαγόρου. 

Σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε τον Νίκο Ευαγόρου, ο οποίος υπερασπίστηκε την πατρίδα και την ελευθερία μπροστά στον κατακτητή. Θυμόμαστε το μεγαλείο ψυχής του Νίκου Ευαγόρου, που στιγμή δεν δίστασε και θυσίασε τη ζωή του με το όραμα της ελευθερίας και της δικαίωσης. 

Ο Νίκος Ευαγόρου, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1941 στην Παλώδια και αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, ήταν πραγματικά γεννημένος αγωνιστής. Από την ηλικία των 16 χρόνων μπήκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ και παρά το νεαρό της ηλικίας του, ανέλαβε την ευθύνη του αρχηγού της τοπικής ομάδας Παλώδιας. Επιδόθηκε στην κατασκευή βομβών, ναρκών και κρησφύγετων και πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις ενάντια στους Άγγλους κατακτητές. 

Τον Μάιο του 1958 συνελήφθη από τους Άγγλους, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του επιστολές της ΕΟΚΑ και παρέμεινε φυλακισμένος για οκτώ μέρες. Αφού αφέθηκε ελεύθερος, συνέχισε να κρύβεται, διότι θεωρούσε ότι ήταν θέμα χρόνου να συλληφθεί ξανά, όταν οι Άγγλοι θα μετέφραζαν τις επιστολές. Έτσι ενώθηκε με ημιανταρτική ομάδα αγωνιστών της περιοχής του και συμμετείχε πιο ενεργά και μαχητικά στον αγώνα. 

Στις 5 Οκτωβρίου 1958, σε ενέδρα που έστησε η ομάδα του εναντίον βρετανικής φάλαγγας οχημάτων κοντά στο χωριό Φασούλα, ο 17χρονος μαχητής της ελευθερίας έπεσε βαριά χτυπημένος από τα πυρά Βρετανών στρατιωτών. Τον βρήκαν εννιά μέρες αργότερα με ένα χειρόγραφο στο πλάι του που έγραφε: «Βρίσκομαι εδώ, στο καθήκον, πιστός στους νόμους της θρησκείας και της πατρίδας, γιατί με κάλεσε η φωνή της δούλης Κύπρου να αγωνιστώ, να πολεμήσω με τα άλλα παιδιά για τη λευτεριά. Ναι, γλυκιά μου πατρίδα. Θα πολεμήσω και θα πεθάνω για τη δική σου λευτεριά. Το λέει η πέννα μου, το λένε τα χείλη μου, το λέει η ψυχή μου.» 

Αυτός λοιπόν ήταν ο ήρωας Νίκος Ευαγόρου. Πιστός στο χρέος για την πατρίδα, απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο, θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο είχε, τη ζωή του την ίδια για την ελευθερία της Κύπρου μας. Από τη θυσία του αντλούμε κι εμείς το δίδαγμα πως η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει όρια. 

Πολιτεία και λαός τιμούμε σήμερα τον Νίκο Ευαγόρου, που έπραξε ακέραιο το καθήκον του. Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να δοξάσουμε τον ήρωά μας, που έπεσε μαχόμενος στις επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής, όπως όριζε η βαθιά δημοκρατική του συνείδηση. 

Η φετινή πεντηκοστή επέτειος από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι μια επέτειος που καλεί για συλλογικό προβληματισμό, ειλικρινή αξιολόγηση όσων έχουν ήδη γίνει και επανακαθορισμό αρχών και αξιών, στη βάση των οποίων θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιτευχθεί η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Αδήριτη παραμένει η ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους. 

Όπως έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κύριο μέλημά μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να επιτύχουμε μια λύση για ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Εργαζόμαστε για τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο αγώνας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία επιδεικνύει συστηματικά την πολιτική της βούληση για έναν ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μάς υπαγορεύει το καθήκον μας. Να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. 

Η θυσία και το παράδειγμά του ήρωα Νίκου Ευαγόρου ας καθοδηγούν τα βήματα όλων και ιδιαίτερα των νέων μας, που τόση ανάγκη έχουν σήμερα από αγνά αγωνιστικά πρότυπα.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του. Αθάνατος! 

(ΝΖ/ΓΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα