Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2024 15:40

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) και στη Σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2024

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN). Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενέκριναν τα τροποποιημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας. Εν συνεχεία, το Συμβούλιο ECOFIN αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κατά την παρέμβασή του ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Κύπρος συνεχίζει να είναι σταθερά και έντονα εναντίον κάθε εισβολέα. Στο πλαίσιο αυτό στήριξε με άλλα κράτη μέλη τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας σε συντονισμό με την ομάδα κρατών της G7. Περαιτέρω, οι Υπουργοί ενέκριναν συμπεράσματα για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G20 και της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή COP29, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Την Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, ο Υπουργός συμμετείχε και στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup), οι οποίες επικεντρώθηκαν στα θέματα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, αλλά και στα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ. Στη συνεδρία παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κα Nadia Calvino, η οποία παρουσίασε τους σχεδιασμούς της Τράπεζας για στήριξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους στην ΕΕ. Ο κ. Κεραυνός καλωσόρισε την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τράπεζα στην εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Με δεδομένη την τεχνογνωσία που διαθέτει, σημείωσε, ειδικά σε σχέση με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η ενεργός συμμετοχή της θα επιτρέψει την αύξηση των διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, ο Υπουργός Οικονομικών παρακάθισε σε σύσκεψη με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τη Δανία, με αντικείμενο τον συντονισμό και την προετοιμασία του Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που θα λάβει χώρα από 1η Ιανουαρίου 2025 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε συναντίληψη των τριών Υπουργών σε σχέση με τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες του Συμβουλίου ECOFIN, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο κοινό πρόγραμμα του Τρίο Προεδρίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Συμφωνήθηκε όπως κατά την επόμενη περίοδο συνεχιστούν οι επαφές, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και συνέχεια μεταξύ των τριών προεδριών. Σημειώνεται πως η Κύπρος αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026.

Για πλάνα από τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) και στη Σύνοδο του Eurogroup, πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΑΦ/ΓΣ)