Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2024 12:41

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε συνάντηση με τον Πρέσβη του Ιράκ στην

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη του Ιράκ στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Mouayed Saleh.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη σταθερή βούληση της Βουλής των Αντιπροσώπων για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με το Ιράκ στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλο μέλος της Ένωσης στη Μέση Ανατολή, η οποία, όπως ανέφερε, σήμερα  βιώνει μια από τις κρισιμότερες σελίδες της ιστορίας της. Το γεγονός αυτό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθιστά ακόμη πιο σημαντική αλλά και αναγκαία τη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιράκ, το οποίο, σημείωσε,  αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα στην περιοχή. Κληθείς δε να σχολιάσει τη στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών αξιώσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ένωση αποτελεί πολιτική ασπίδα για την ΚΔ, αναφερόμενος ταυτόχρονα στη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από τη Τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρρηκτη ανάγκη όπως η Τουρκία εγκαταλείψει τις παραλογές αξιώσεις της σε ότι αφορά τόσο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος όσο και γενικότερα την αποσταθεροποιητική της πολιτική στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο κ. Saleh αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη τόσο των κοινοβουλευτικών σχέσεων όσο και των εμπορικών σχέσεων αλλά και των επενδύσεων μεταξύ Ιράκ και Κύπρου και εξέφρασε την ετοιμότητα του Ιρακινού Κοινοβουλίου αλλά και της Ιρακινής κυβέρνησης να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.   

Κατά τη συνάντηση, ανταλλάγησαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τονίστηκε η ανάγκη για εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε συναφώς το σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες ειρήνευσης και σταθερότητας στη περιοχή αλλά και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)