Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2024 13:59

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα επικεφαλής υψηλόβαθμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) της Κίνας κ. Zhao Leji. Η Πρόεδρος της Βουλής ηγείται υψηλόβαθμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Τορναρίτη.

Η επίσκεψη άρχισε από τη Shenzhen, μια πόλη πρότυπο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και το οικονομικό της μοντέλο.

Η Πρόεδρος και η υψηλόβαθμη κοινοβουλευτική αντιπροσωπία είχαν σήμερα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του τοπικού Κογκρέσου της Shenzhen κ. Lu Υi, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Προέδρου και της αντιπροσωπίας, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του τοπικού Κογκρέσου και της Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην πόλη.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος σημείωσε ότι η επίσκεψη μιας υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας και φιλίας προς την Κίνα. Υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος και η Κίνα συνδέονται με στενούς δεσμούς φιλίας, στη βάση κοινών αρχών και της μεταξύ τους αλληλεγγύης που διέπεται από την αρχή «Μία Κύπρος-Μία Κίνα». Εξήρε εξάλλου τις στενές σχέσεις συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισής τους σε διάφορα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.

Η κ. Δημητρίου συνεχάρη τον λαό και την ηγεσία της Shenzhen για το όραμα, το οποίο, όπως ανέφερε, με σκληρή δουλειά υλοποιείται. Η κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κύπρου στην αρχή της «Μίας Κίνας» και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στον διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Κίνας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του. Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε τον κ. Lu για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επισήμανε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί καταλυτική για την επικράτηση της ειρήνης όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο κ. Lu αναφέρθηκε στην 40η επέτειο της ανάδειξη της Shenzhen σε Ειδική Οικονομική Ζώνη και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επέφεραν αλματώδη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ο κ. Lu τόνισε ότι οι λαοί της Κίνας και της Κύπρου έχουν ένα μακρόπνοο όραμα, στοχεύοντας σε συνεχή πρόοδο.

Εξάλλου, η Πρόεδρος και η υψηλόβαθμη αντιπροσωπία επισκέφτηκαν το Σχολείο Ξένων Γλωσσών της Shenzhen, στην παρουσία του επικεφαλής του τοπικού γραφείου εκπαίδευσης. Η κ. Δημητρίου σημείωσε το σημαντικό έργο που επιτελείται στο σχολείο, καθώς αναδεικνύει μια πόλη πρότυπο στον τομέα της εκπαίδευσης, της κριτικής σκέψης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Η κ. Δημητρίου και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπία που τη συνοδεύει επισκέφθηκαν επίσης το Μουσείο της πόλης και την εταιρία BYD Shenzhen Co.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα