09-10-2024 16:54
Η βουλεύτρια κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου στο Διεθνές Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία Θυμάτων Τρομοκρατίας και την Προώθηση των Δικαιωμάτων και Αναγκών τους
Η βουλεύτρια κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, συμμετείχε, σήμερα, ως κύρια ομιλήτρια σε Διεθνές Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία των Θυμάτων της Τρομοκρατίας και την Προώθηση των Δικαιωμάτων και Αναγκών τους, με θέμα «Η Εκπαίδευση ως εργαλείο πρόληψης, οικοδόμησης της ειρήνης και ενδυνάμωσης των θυμάτων της τρομοκρατίας», που διοργάνωσε στην πόλη Βιτόρια-Γκαστέις της Ισπανίας το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT) σε συνεργασία με το Βασίλειο της Ισπανίας.
Στο υπό αναφορά συνέδριο η κ. Σούπερμαν εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ) υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Εισηγήτρια της Συνέλευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Στην τοποθέτησή της η κ. Σούπερμαν, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τις δράσεις της ΚΣΜ όσον αφορά στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάπτυξη σχετικών συνεργιών της Συνέλευσης με αρμόδια διεθνή όργανα, καθώς και την καθοδήγηση που η Συνέλευση παρέχει στα Κοινοβούλια-Μέλη της στην εναρμόνιση των νομοθετικών τους πλαισίων, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης των διεθνών συμβάσεων στις εθνικές τους νομοθεσίες.
Η Κύπρια Ειδική Εισηγήτρια τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών των τρομοκρατικών ενεργειών στην κοινωνία, γενικότερα και ειδικότερα στα θύματα τέτοιων ενεργειών. Τόνισε παράλληλα πως έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην παροχή ψυχολογικής, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης στα θύματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πλήρη επανένταξη και ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία των πολιτών. Εξήρε δε το σθένος και το αξιόλογο έργο θυμάτων τρομοκρατίας που αγωνίζονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και λειτουργούν ως πρέσβεις ειρήνης.
Η κ. Σούπερμαν υπογράμμισε επίσης το ρόλο της εκπαίδευσης στην πρόληψη της τρομοκρατικής απειλής και στην εδραίωση της ειρήνης, μέσα από την οικοδόμηση κουλτούρας ανεκτικότητας, αμοιβαίας κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης, σημειώνοντας, παράλληλα, τη συμβολή της ΚΣΜ προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία λειτουργεί ως πλατφόρμα πολιτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου.
Συναφώς, η κ. Σούπερμαν επισήμανε την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης εκπαιδευτικής ύλης που τρέφει τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό και που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, ακόμη και σε συγκρούσεις και την αντικατάστασή της με υλικό που καλλιεργεί την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Η Ειδική Εισηγήτρια της ΚΣΜ επανέλαβε τέλος ότι η Συνέλευση καταδικάζει απερίφραστα κάθε βίαιη ενέργεια και επίθεση, που αδιακρίτως θυματοποιεί αθώους πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, δημιουργώντας συνθήκες τρόμου και ανασφάλειας, που αποσταθεροποιούν και υπονομεύουν ολόκληρες κοινωνίες απειλώντας την κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
26-11-2024 14:20
25η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων
25-11-2024 16:27
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας προς τις γυναίκες