Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2024 12:56

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ανθρώπινη Διάσταση του ΟΑΣΕ - Βαρσοβία

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, εκπροσώπησε, χθες,  τη Κοινοβουλευτική Συνέλευση στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ανθρώπινη Διάσταση, η οποία διεξάγεται στη Βαρσοβία και συνδιοργανώνεται από την τρέχουσα προεδρεία του ΟΑΣΕ και από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, o κ.  Χατζηγιάννη επισήμανε ότι το θέμα της προάσπισης  των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα το οποίο συχνά οδηγεί σε διενέξεις, ακόμη  και σε συγκρούσεις. Αν και σε κάθε  Κράτος Μέλος  του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε ο Κύπριος βουλευτής, υπάρχει το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ομάδων, εντούτοις σε ορισμένες χώρες τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων παραβιάζονται συστηματικά.

Ο ΟΑΣΕ επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη δίδει πολύ μεγάλη σημασία στον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και στο πλαίσιο αυτό εξήρε τον ρόλο  του Ύπατου Αρμοστή για τις Εθνικές Μειονότητες.

Επιπλέον, ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι οι εθνικές μειονότητες θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή των χωρών στις οποίες διαμένουν, χωρίς όμως να χάνουν το δικαίωμα διατήρησης, μεταξύ άλλων,  των  παραδόσεων  που τις χαρακτηρίζουν. Μέσω της διατήρησης, για παράδειγμα,  της μητρικής γλώσσας από τις νεότερες γενιές, μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές σημαντικές πτυχές της ταυτότητας των εθνικών μειονοτήτων, ανέφερε ο ίδιος.

Ο τρόπος μεταχείρισης των εθνικών μειονοτήτων από την ευρύτερη κοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας, υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Χατζηγιάννη, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου αλλά με την καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν και την προώθηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι καθοριστικής σημασίας,  ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη και σημείωσε τη σημασία προώθησης των θετικών στοιχείων  των μειονοτήτων παρά της υπερπροβολής μεμονωμένων περιστατικών που δυνατό να επιδεινώνουν τις εντάσεις μεταξύ των κοινωνίας και των μειονοτήτων, ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί από τους πολέμους του περασμένου αιώνα ξεκίνησαν ένεκα των εθνικών μειονοτήτων ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος επείγει για όλες τις κυβερνήσεις. Καταλήγοντας, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων, συμπεριλαμβανομένων της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, έτσι ώστε οι εθνικές μειονότητες να καταστούν ισχυρές γέφυρες ειρήνης μεταξύ χωρών και πολιτισμών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)