Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2024 14:25

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας

Η εκλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών είναι μια εξέλιξη που ενισχύει το περιφερειακό και διεθνές αποτύπωμα της χώρας μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις προς δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου της WISTA International, στη Λεμεσό, ανάφερε τα ακόλουθα:

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια μου για την εκλογή για πρώτη φορά της χώρας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μια εξέλιξη, η οποία όχι μόνο ενισχύει το περιφερειακό και διεθνές αποτύπωμα της χώρας μας, αλλά δείχνει και πώς μας προσεγγίζει η διεθνής κοινότητα σε ένα καθοριστικό θέμα για όλους, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκλογή μας έρχεται σε μια στιγμή –και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξελέγη δεύτερη σε σχέση με τις ψήφους που λάβαμε από τα κράτη μέλη– σε μια περίοδο που μέσω αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της εκκένωσης πολιτών από τρίτες χώρες, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα καλωσορίσω απόψε στην Κύπρο και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αύριο τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τους αρχηγούς κρατών των εννέα μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή και πώς η ΕΕ μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψιν ότι είμαστε και σε μια περίοδο που θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος της ΕΕ, να τεθούν ψηλά στις προτεραιότητες της Επιτροπής τα θέματα που απασχολούν τη Μεσόγειο και τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ.

Θεωρώ θετική την απόφαση της Προέδρου να στήσει και ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο. Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που οι προσπάθειές μας για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών έχουν αναγνωριστεί.

Μεταβαίνω την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές μας οι προσπάθειες σε περιφερειακό, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο ενισχύουν ακριβώς αυτή μας την προσπάθεια, που είναι και η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Πηγαίνω στη Νέα Υόρκη ακριβώς για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δεν με ενδιαφέρει ούτε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ούτε οι κατηγορίες, ούτε οι καταγγελίες και ούτω καθεξής. Είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή, και αντιλαμβάνεστε ότι εμείς έχουμε ευθύνη να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Πηγαίνω στη Νέα Υόρκη ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική. Το γεγονός ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις εξελίξεις αναβαθμίζεται, αντιλαμβάνεστε ότι ενισχύει και την προσπάθειά μας και την επιχειρηματολογία μας σε σχέση με την ανάγκη εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεχίσει να έχει και πιο ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή.»

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας και τα μέτρα αντιμετώπισής της, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Θέλω να σας πω ότι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, αυτούς τους 19 μήνες, έχουμε λάβει μέτρα που αγγίζουν όλες τις τάξεις της κυπριακής κοινωνίας. Επεξεργαζόμαστε αρκετά μέτρα. Σήμερα μάλιστα να σας πω ότι, επιστρέφοντας στη Λευκωσία, στις 12 έχω συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, και ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι αυτό. Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση στοχευμένων μέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν και θα βοηθήσουν αυτούς που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν ενώπιόν τους και την ίδια στιγμή τη μεσαία τάξη.

Και θέλω να υπενθυμίσω και κάτι. Αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία –μετά το 2002, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν η τελευταία φορά– και ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια για τον φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας. Και μια βασική συνιστώσα του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας είναι για να ενισχυθεί ακριβώς η μεσαία τάξη του τόπου μας που διαχρονικά ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας. Για να μπορούμε ως κυβέρνηση να ανακοινώσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που ανακοινώσαμε μέχρι στιγμής, αλλά και αυτά τα οποία θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα, είναι ακριβώς λόγω της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούμε. Ακούω πολλές ανέξοδες, ωραίες δημόσιες δηλώσεις, και θέλω να σας θυμίσω πού μας οδήγησαν στο παρελθόν αυτές οι ωραίες ανέξοδες δηλώσεις στα μνημόνια, στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε πολλά άλλα. Άρα αυτή η κυβέρνηση, ως υπεύθυνη που είναι, δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε αυτές τις καταστάσεις που υπέφερε το σύνολο του κυπριακού λαού. Ναι, θα υπάρξουν μέτρα που θα είναι οριζόντια, για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Και μια έκκληση: Ας μην λαϊκίζουν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τις δύσκολες, το αναγνωρίζω, συνθήκες που περνούν κάποιοι συμπατριώτες μας. Είδαμε τι έφεραν οι πολιτικές τους και πού οδήγησαν τη χώρα.»

(ΑΦ)