Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2024 14:28

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Mια πρώτη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενούς, το οποίο κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

«Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι όλοι συμφωνούν με την πρόθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας. Επεσήμανε ωστόσο ότι ζητήθηκαν κάποιες διευκρινήσεις που χρειάζεται να δοθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και ενημέρωσε ότι η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να γίνει νέα διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, ο κ. Δαμιανός δήλωσε τα ακόλουθα: «Κάτι τέτοιο μας βρίσκει τελείως αντίθετους. Η διαβούλευση σε αυτόν τον τόπο έχει παρεξηγηθεί. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται για δέκα χρόνια είναι ένα νομοσχέδιο, του οποίου οι θέσεις και οι απόψεις (των εμπλεκομένων μερών) είναι γνωστές. Από τη στιγμή που είναι γνωστές, περαιτέρω διαβούλευση όσον αφορά στις ίδιες θέσεις δεν θα οδηγήσει πουθενά, γιατί απλούστατα τις θέσεις των μερών τις γνωρίζουμε. Ωστόσο, όσον αφορά επιμέρους ζητήματα στο νομοσχέδιο που ενδεχομένως να χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις, είτε πριν, είτε κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση, είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε, να τα διευκρινίσουμε, και όποιες τροποποιήσεις κριθούν απαραίτητες θα γίνουν κατά τη διάρκεια της κατ’ άρθρο συζήτησης στις 21 Νοεμβρίου.»

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας προβλήματος λόγω της κατάργησης της θέσης του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ έως τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε: «Οι πολιτικές προθέσεις του κράτους είναι ότι με τη δημιουργία του Συνηγόρου του Ασθενούς, η οποία ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί εντός του έτους, τα παράπονα που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών εντός και εκτός ΓεΣΥ θα επιλαμβάνεται ο Συνήγορος. Η εποπτεία θα ασκείται από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του ευρύτερου ρόλου του, ο οποίος δεν είναι η παροχή υπηρεσιών αλλά η γενική εποπτεία και χάραξη πολιτικής στον τομέα της υγείας.»

Τέλος, ο κ. Δαμιανός υπογράμμισε ότι το χρονικό διάστημα μέχρι τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου αναμένεται να είναι μικρό, ενώ τόνισε ότι το προσωπικό που εργαζόταν στο γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. «Δεν θεωρούμε ότι αυτό δημιουργεί ιδιαίτερο ζήτημα», κατέληξε.

(ΔΚ/ΑΦ)