Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2024 14:25

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του στην ΚΣΣΕ για το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης Ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμ

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε χθες επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στη Συνέλευση σε σχέση με την παράνομη πώληση και εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι παράνομες αγοραπωλησίες και γενικότερα, η παράνομη εμπορική εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αντιβαίνουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Δεδομένου όπως αναφέρει, της πρόσφατης σημαντικής απόφασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για διατήρηση της διαδικασίας επιτήρησης στην εφαρμογή της Απόφασης του ΕΔΔΑ  αναφορικά με την 4η Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας, καθίσταται σαφές ότι οι παραβιάσεις των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από την Τουρκία συνεχίζουν να υφίστανται και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της επιτήρησης της εφαρμογής της απόφασης μέχρι τη συμμόρφωση της Τουρκίας με την σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.

Οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον σφετερισμό Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, επισημαίνει ο κ. Τορναρίτης έχουν, τον τελευταίο καιρό, αυξηθεί κατακόρυφα. Ως εκ τούτου, σημειώνει, η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με το γεγονός ότι το περιουσιακό αποτελεί θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και η συνεχιζόμενη απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δυο κρατών στην Κύπρο εδραιώνουν περαιτέρω την ντε φάκτο διαίρεση του νησιού και δυσχεραίνουν τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Στην επιστολή του, ο Κύπριος βουλευτής τονίζει, παράλληλα, την ανάγκη οι ευρωπαίοι πολίτες να ενημερωθούν για τις παράνομες αυτές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα κατεχόμενες περιοχές προκειμένου να αντιληφθούν ότι η εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, από άτομα ή/και επιχειρήσεις, παραβιάζουν ξεκάθαρα σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προτρέπει δε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενημερώσουν σχετικά τους πολίτες τους ούτως ώστε να μην εμπλέκονται σε τέτοιες παράνομες επενδυτικές δραστηριότητες και να εκδώσουν σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες που να διατυπώνουν ξεκάθαρα τους κινδύνους και τις νομικές επιπλοκές και προεκτάσεις που ενέχουν τέτοιες πράξεις.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρει τέλος στην επιστολή του, τη σημασία στήριξης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας,  όπως προνοούν τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας και να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε όποιες ενέργειες υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)