Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2024 20:31

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανoύ στην 13η Ελλαδοκυπριακή Επιστημονική Διημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την 13η Ελλαδοκυπριακή Επιστημονική Διημερίδα, η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα, σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες. Στόχος είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του Σακχαρώδη Διαβήτη. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν, από κορυφαίους ειδικούς, όλα τα νεότερα δεδομένα προσαρμοσμένα στην κλινική πρακτική.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αναπτύσσεται ραγδαία και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία και σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με το International Diabetes Federation, παγκοσμίως ένας στους 10 ενήλικες πάσχει από διαβήτη. Επιπλέον, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών όπου ένας στους πέντε ή περισσότεροι από τον ενήλικο πληθυσμό πάσχουν από διαβήτη τύπου δύο (2). Από το έτος 2000, ο διαβήτης υπερδιπλασιάστηκε, από το 4.6% του πληθυσμού στο 10.5%. Χωρίς επαρκή δράση, μέχρι το 2030 προβλέπεται να αυξηθεί στο 11.3%. Συνεπώς, η ευαισθητοποίηση του κοινού για υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και γενικά συμπεριφορές πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη, είναι απαραίτητη.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και τα νέα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, προωθεί την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Διαβήτη. Μέσω αυτού του πολιτικού εγγράφου, θα καθοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, φροντίδα, καταγραφή περιστατικών και έρευνα, ορίζοντας τα επόμενα βήματα του Υπουργείου για το μείζον αυτό ζήτημα Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, το Υπουργείο στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των διαβητολογικών κλινικών στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, ενώ ενθαρρύνει και τη δημιουργία τέτοιων κέντρων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην εκπαίδευση, προωθώντας τη συνεχιζόμενη κατάρτιση ιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων, ώστε να προσφέρουν σύγχρονες θεραπείες στους ασθενείς. Επιπλέον, η καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και ρύθμιση των ασθενών. Οι Διαβητολογικές Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία όλων των επαρχιών στελεχώνονται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εξειδικευμένη εκπαίδευση σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, βάσει σύγχρονων πρωτοκόλλων, για τη σωστή διαχείριση των ασθενών με διαβήτη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται ραγδαία, και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών είναι αναγκαία για τους Κύπριους επαγγελματίες υγείας. Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τη διοργάνωση συνεδρίων που προάγουν τη συνεργασία, τόσο μεταξύ Κυπρίων όσο και με ειδικούς από το εξωτερικό.

Καλωσορίζω τους διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεισφορά τους.

Εύχομαι σε όλους δημιουργικές συζητήσεις.

(ΔΚ)