15-10-2024 09:15
Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην Οινική Εκδήλωση της Κύπρου για τα 800 χρόνια «Κουμανδαρίας», 45ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV)
Ο οίνος έχει μια μοναδική ικανότητα να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, όπως ακριβώς μας συγκέντρωσε όλους εδώ σήμερα σε μια κοινή γιορτή και σκοπό. Δεν είναι απλώς ένα προϊόν της φύσης, αλλά ένας διαχρονικός σύνδεσμος που συνδέει πολιτισμούς και ιστορίες, προάγοντας τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών εθνών. Τιμώντας το κρασί, τιμούμε την κοινή μας κληρονομιά και το πνεύμα συνεργασίας που ξεπερνά τα σύνορα.
Το 2024 είναι μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για τον OIV, καθώς σηματοδοτεί έναν αιώνα από την ίδρυσή του και τη σημαντική του μετεγκατάσταση από το Παρίσι στη Ντιζόν.
Για την Κύπρο, αυτή η χρονιά έχει βαθιά σημασία για τον τομέα της αμπελουργίας και του κρασιού, καθώς γιορτάζουμε τα 800 χρόνια της Κουμανδαρίας, του φημισμένου γλυκού κρασιού της Κύπρου. Αυτό το κρασί απέσπασε το ιστορικό του βραβείο στον πρώτο μεσαιωνικό διαγωνισμό κρασιού κατά την βασιλεία του Βασιλιά Φιλίππου-Αυγούστου της Γαλλίας. Η σημαντική αυτή αναγνώριση αποτυπώθηκε το 1224 στο ποίημα «La Bataille des Vins» από τον αξιόλογο Γάλλο ποιητή Henri d'Andeli.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στον Γενικό Διευθυντή του OIV και στο Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών για τη στήριξη στη διοργάνωση αυτής της επετειακής εκδήλωσης, που τιμά την αξιοσημείωτη κληρονομιά της Κουμανδαρίας.
Είναι μεγάλη τιμή για την Κύπρο να συμμετέχει σε αυτήν τη σημαντική περίσταση, που διεξάγεται παράλληλα με το Υπουργικό Συνέδριο Οίνου της Γαλλίας, 11-13 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του 45ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αμπέλου και Οίνου, ένα γεγονός που αντανακλά τη συλλογική μας αφοσίωση στον αμπελοοινικό τομέα σε διεθνές επίπεδο.
Αυτή η οινική εκδήλωση της Κύπρου διοργανώθηκε, για να γιορτάσει την τιμητική θέση της «Κουμανδαρίας» στην παγκόσμια οινική κληρονομιά, αναγνωρίζοντας την ιστορική, πολιτιστική, ανθρώπινη, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία της. Επιπλέον, επιδιώκει να αναδείξει τη μοναδική συμβολή της Κύπρου στην αναβίωση των γαλλικών αμπελώνων μετά την καταστροφή που προκάλεσε η φυλλοξήρα, μια κρίση που οδήγησε εν τέλει στην ίδρυση του OIV στο Παρίσι το 1924. Αυτή η εκδήλωση υπογραμμίζει επίσης την παγκόσμια διάκριση της Κύπρου ως η μόνη αμπελοοινική περιοχή χωρίς φυλλοξήρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διάκριση η οποία διατηρείται από τη δεκαετία του 1870.
Ως Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου με τιμά η συμμετοχή μου σε αυτήν την εκδήλωση, η οποία αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσής μας στον τομέα της αμπέλου και του οίνου και της συνεισφοράς μας στον OIV. Η Κύπρος, μια ιστορική αμπελοοινική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ενεργό παρουσία σε αυτόν τον καταξιωμένο Διακρατικό Οργανισμό ως ένα από τα 50 κράτη μέλη του OIV, προσφέροντας τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και συμμετέχοντας σε επιστημονικές και διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων αναγκών, των προκλήσεων και των κρίσιμων ζητημάτων που έχουν προκύψει στον παγκόσμιο αμπελοοινικό τομέα.
Κοιτάζοντας μπροστά, η Κύπρος παραμένει σταθερή στην υποστήριξη της αποστολής του OIV, καθώς αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις σύνθετες προκλήσεις που επηρεάζουν τον αμπελοοινικό τομέα, όπως η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα, οι δυναμικές της αγοράς, η ποιότητα, η καινοτομία και η εκπαίδευση. Επομένως, οι δυνατότητες συνέργειας, κοινής γνώσης, εναρμονισμένων πρακτικών και διεθνούς συνεργασίας και εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών του OIV πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως την Κοινή Υπουργική Διακήρυξη, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας σε αυτόν τον Διακυβερνητικό Επιστημονικό και Τεχνικό Οργανισμό , τον OIV μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στα μέλη της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της Κύπρου, το όραμα και η αφοσίωση των οποίων έφεραν στη ζωή αυτόν τον τριήμερο εορτασμό για την «Κουμανδαρία», εδώ, στην καρδιά της Βουργουνδίας, μιας περιοχής που αποτελεί την επιτομή της αμπελοοινικής κληρονομιάς που τιμούμε σήμερα.
(ΕΦυς/ΜΣ/NZ)