Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2024 20:31

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην 34η καλλιτεχνική-λαογραφική εκδήλωση του Δήμου Αραδίππου

Mε ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή 34η καλλιτεχνική και λαογραφική εκδήλωση του Δήμου Αραδίππου, για να απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ εκ μέρους της Κυβέρνησης τους διοργανωτές, και κυρίως τον Δήμο Αραδίππου που για 34 συναπτά έτη διοργανώνουν αυτή τη μεγάλη γιορτή που διαρκεί ένα τριήμερο και, μέσα από την οποία αποδίδουν τιμές στον Πολιούχο Άγιο της Κοινότητας, τον Απόστολο Λουκά.

Οι διάφορες εκδηλώσεις σας, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την Κοινότητα, γιορτάζοντας μαζί σας τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Από πολύ παλιά το θρησκευτικό αυτό πανηγύρι είναι γνωστό  για τις παραδόσεις, με τις οποίες συνδέεται. Σήμερα, αποτελεί μια ευκαιρία διατήρησης εθίμων, τα οποία μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αναλλοίωτα στον χρόνο, γι’ αυτό και έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού μας από το 2018, στο πεδίο των κοινωνικών πρακτικών, τελετουργιών και εορταστικών εκδηλώσεων.

Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, έχουμε στόχο η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητάς μας, να αναπροσαρμόζεται και να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Με γνώμονα την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, προβολή και ορθή αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, στηρίζουμε έμπρακτα τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού μοιράζεται μαζί σας το ίδιο όραμα της ανάπτυξης, προβολής και διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας και γι’ αυτό και η Πολιτεία στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Με την ευκαιρία που δίνεται σε παλαιότερους, αλλά και νέους δημιουργούς –οργανοπαίκτες, ποιητές, χορευτές, τραγουδιστές– να επιδείξουν το ταλέντο τους, καθώς και στους πολιτιστικούς ομίλους του Δήμου να παρουσιάζουν κάθε χρόνο ειδικές παραστάσεις, ακολουθώντας τα μονοπάτια της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, προωθείται η διαφύλαξη και μεταλαμπάδευση των αυθεντικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών μας. Για τους κατοίκους, άλλα και τους αποδήμους η μεγάλη αυτή λαογραφική γιορτή είναι σημαντική για τη διατήρηση των δεσμών τους με τις λαϊκές παραδόσεις της Κοινότητας.  

Θα ήθελα, κλείνοντας, να συγχαρώ τον Δήμαρχο Αραδίππου κ. Χριστόδουλο Πάρτου, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Αραδίππου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αποστόλου Λουκά που κάθε χρόνο τιμούν τη λαογραφική μας παράδοση και τις πολιτισμικές μας καταβολές.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας.

(ΕΚ/ΜΣ/NZ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα