Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2024 12:40

Ομιλία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Δρος Χριστίνας Γιαννάκη κατά την παρουσίαση του εμβολιαστικού πλάνου κατά των αναπνευστικών ιών για την περίοδο 2024/2025

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην σημερινή Δημοσιογραφική διάσκεψη που σκοπό έχει να σας ενημερώσει για «Για τις Δράσεις και το Εμβολιαστικό Πλάνο έναντι των Αναπνευστικών Ιών για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα του 2024 -2025».

Η νόσος της COVID-19, πριν από λίγο καιρό ήταν μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση. Σήμερα, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, μαζί με την εποχική γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς.  Καθώς μπαίνουμε στον πέμπτο χειμώνα από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, σίγουρα είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, με τη γνώση και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας, όχι μόνο από την COVID-19 αλλά και από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Η εποχική γρίπη εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και του Χειμώνα και μπορεί να προκαλέσει επιδημίες διαφόρων μεγεθών με σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Υπολογίζεται ότι έως και το 20% του πληθυσμού προσβάλλεται από τη νόσο, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που αποτελείται από 53 κράτη, αντιμετωπίζει κάθε χρόνο έως 72.000 θανάτους από την εποχική γρίπη.

Παράλληλα τα δεδομένα όπως καταγράφονται από το ECDC μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, αναφέρουν ότι από τον περασμένο Μάϊο ο συνολικός αντίκτυπος της COVID-19 στα νοσοκομεία και τη θνησιμότητα, μπορεί να είναι σχετικά χαμηλός, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται.

Τονίζεται ότι, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, παραμένουν η πιο επηρεασμένη ομάδα στα νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο βαριάς ασθένειας, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες με τους περισσότερους ανθρώπους να συγκεντρώνονται στους εσωτερικούς χώρους λόγω του ψυχρότερου καιρού.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η πανδημία μας έχει διδάξει πως να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Να υπενθυμίσω ότι τα βασικά προστατευτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • τον εμβολισμό,
  • την παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος ασθενήσει,
  • την άσκηση της υγιεινής των χεριών,
  • τη χρήση προστατευτικής μάσκας από τις ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα όταν κάποιος βρίσκεται ανάμεσα πλήθη
  •  και τη διασφάλιση του κατάλληλου αερισμού των χώρων.

Το Υπουργείο Υγείας, υπεύθυνο για την προστασία του πληθυσμού στη χώρα, εργάζεται συστηματικά για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών από τους αναπνευστικού ιούς, τόσο με την οργάνωση του εμβολιαστικού πλάνου, όσο και με μια σειρά από δράσεις. Απώτερος στόχος είναι να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας της χώρας μας και να μειώσουμε τις πιέσεις.

Θα ήθελα να τονίσω εδώ, ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πρόσβαση στα πιο πρόσφατα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι της Εποχικής γρίπης και της COVID-19, σε ποσότητες που απαιτούνται για τη προστασία των ευάλωτων ομάδων και την αντιμετώπισης της επιδημιολογικής εξέλιξης των παθογόνων.

Για τη τρέχουσα περίοδο, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 123.840 εμβόλια Comirnaty Pfizer, με ποσότητες για τα βρέφη άνω των έξι μηνών, τα παιδιά και τους ενήλικες.

Επιπρόσθετα σε σχέση με τα εμβόλια έναντι της εποχικής γρίπης, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας έχει εξασφαλίσει 30.000 Εfluelda, το οποίο θα δίνεται μόνο για τα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και 115.000 Influvac sub-unit Tetra για τα άτομα άνω των έξι μηνών.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά επίσης την εισαγωγή στο Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα του εμβολίου έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος είναι ένας RNA ιός που συχνά προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης των μολυσματικών ασθενειών. Έτσι, εισήγηση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την περίοδο του Φθινοπώρου/ Χειμώνα 2024 -2025 είναι τα εμβόλια να χορηγούνται δωρεάν  σε όλους τους δικαιούχους από έξι μηνών και άνω.

Ωστόσο, οι προσπάθειες εμβολιασμού θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και άλλων ευάλωτων ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας με υποκείμενες συννοσηρότητες και ανοσοκατεστολή, που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια εάν έχουν μολυνθεί από τους αναπνευστικούς ιούς.

Στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπη, στόχος αποτελούν τα υγιή παιδιά και έφηβοι, καθώς και οι ενήλικές, για μείωση της μεταδοτικότητας, αλλά και του οικονομικού αντικτύπου και της κοινωνικής αναστάτωσης. Με βάση το πλαίσιο αυτό, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχει εισηγηθεί τις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό.

Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, οι εμβολιασμοί των ενηλίκων τόσο για την COVID-19, όσο και για την εποχική γρίπη, θα μπορούν να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στα υφιστάμενα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, για όσους θα κάνουν το εμβόλιο έναντι COVID-19. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται εμβολισμοί COVID-19 για τα βρέφη άνω των έξι μηνών και τα παιδιά μέχρι 17 ετών, στα Κέντρα Προστασία Μητρότητας και Ευημερίες Παιδιού του Υπουργείου Υγείας. Το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στα εν λόγω Κέντρα. Το πρόγραμμα λειτουργίας των Κέντρων Εμβολιασμού θα αξιολογείται συνεχώς σε σχέση με τη ροή του κοινού και με υφιστάμενο πλάνο και εάν χρειαστεί θα αυξηθούν οι μέρες, ή ώρες λειτουργίας.

Οι εμβολιασμοί έναντι της γρίπης για όσους δεν θα κάνουν το εμβόλιο έναντι της COVID-19 την ίδια μέρα, θα συνεχιστούν όπως και τα προηγούμενα έτη, στους Προσωπικού Ιατρούς του ΓεΣΥ.

Σε σχέση με τις στέγες Ευγηρίας και τα Ιδρύματα Χρόνιων Παθήσεων Ενηλίκων, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν από τους Νοσηλευτές τους σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς των ενοίκων. Με βάση τη διαδικασία, τα εμβόλια έναντι του COVID-19 θα παραγγέλλονται από τα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων, ενώ τα εμβόλια της εποχικής γρίπης θα γίνονται μέσω των Προσωπικών Ιατρών. Παράλληλα, εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται και σε άτομα κλινήρη, από την Κατ’ οίκο Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΟΚΥπΥ.

Σε σχέση με την διενέργεια του εμβολιασμού, όπως και τις προηγούμενες φορές απαραίτητο είναι όπως προσκομίζεται έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατηρίου ή άλλου). Παράλληλα με την διενέργεια των εμβολιασμών θα δίνεται κάρτα εμβολιασμού εποχικής Γρίπης, όπου θα σημειώνεται ο εμβολιασμός, το είδος του εμβολίου και τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου. Η κάρτα εμβολιασμού δύναται να παρουσιάζεται στους προσωπικούς ιατρούς, για καταχώρηση του εμβολιασμού στο σύστημα του ΓεΣΥ.

Πρόσθετα, για να παρακολουθούνται οι τοπικές αντιδράσεις στα άτομα που θα εμβολιάζονται και με τα δύο εμβόλια, το εμβόλιο της εποχικής γρίπη θα γίνεται στο δεξί χέρι και το εμβόλιο της COVID-19, στο αριστερό. Αυτό θα διευκολύνει την αναφορά τυχών τοπικών, ή άλλων ανεπιθύμητων αντιδράσεων, μέσω της Κίτρινης Κάρτας, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί μέσω της ιστοσελίδας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα στα προγράμματα εμβολιασμού του προσωπικού υπηρεσιών υγείας παγκόσμια και συστήνεται στη χώρα μας περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η λογική του αντιγριπικού εμβολιασμού βασίζεται στην ανάγκη προστασίας των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά κυρίως και στην έμμεση προστασία των ασθενών, κυρίως αυτών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, από τη γρίπη. Τονίζεται ότι οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας, έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους ασθενείς και το προσωπικό τους. Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από την αρχή του «μη βλάπτειν» αλλά και από την αρχή της «μηδενικής ανοχής στις νοσοκομειακές λοιμώξεις» που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων με γνώμονα την προστασία του πληθυσμού, έχει ήδη αρχίσει την εκστρατεία διαφώτισης, η οποία είναι συνδυασμένη καμπάνια κατά της COVID-19 και της εποχικής γρίπης.  Η καμπάνια είναι στοχευμένη για επικοινωνία και προσέγγιση των ομάδων υψηλής προτεραιότητας, μέσω αξιόπιστων καναλιών και μηνυμάτων και παροχή σαφών πληροφοριών. Έχουν ετοιμαστεί και αποσταλεί αφίσες και τρίπτυχα σε Νοσηλευτήρια, Κέντρα υγείας, Προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων και παιδιών, Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, καθώς και σε Στέγες ευγηρίας.

Έχουν επίσης αναρτηθεί γιγαντοαφίσες και ενημερωτικό υλικό σε αστικά λεωφορεία, ετοιμάστηκε φιλμάκι και ηχητικό ραδιοφωνικό μήνυμα, καθώς και δελτίο τύπου για διάχυση του στα ΜΜΕ για ενημέρωση του κοινού. Παράλληλα έχει οργανωθεί η αποστολή σχετικών εγκύκλιων προς τους επαγγελματίες υγείας, που θα περιλαμβάνουν τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των αναπνευστικών ιών σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και την προώθηση του εμβολιασμού.

Η καμπάνια επικεντρώνεται στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης με μηνύματα όπως:

  • «Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης κατά των αναπνευστικών ιών»
  • «Προστάτευσε τον εαυτό σου και τους γύρω σου»
  • «Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση στα παιδιά».

Το υλικό έχει τυπωθεί, τόσο στην ελληνική γλώσσα, όσο και στην αγγλική.

Αντανακλώντας τα διδάγματα από την πανδημία και έχοντας υπόψη το κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φετινή εκστρατεία, θα ήθελα να τονίσω στους πολίτες της Κύπρου, ότι «Κανείς δεν γνωρίζει τον κίνδυνο όπως εσείς»! Ο καθένας μας, θα πρέπει να αξιολογήσει τον προσωπικό κίνδυνο νόσησης από τους αναπνευστικούς ιούς και να ενισχύσει την ικανότητα για υπεύθυνες επιλογές τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους άλλους γύρω του!

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη συμβολή τους στην συνεχή προσπάθεια διαφώτισης των πολιτών σε θέματα υγείας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα μέλη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και όλους τους συνεργάτες μου τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και εκτός, για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας του Κύπριου Πολίτη.

(ΔΚ/NZ)