Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2024 15:33

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Εμπόριο) της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2024, στη Βουδαπέστη, οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης.

Οι επίσημες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις εμπορικές σχέσεις της ΕE με τις χώρες μέλη της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Το γεύμα εργασίας, που ακολούθησε, ήταν αφιερωμένο στη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ για την προστασία των επενδύσεων.

Στην παρέμβασή του για τις σχέσεις της ΕE με τις χώρες της ASEAN, ο κ. Παναγίδης διαπίστωσε την τρέχουσα θετική δυναμική για την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μέσα από τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ), τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Στο ίδιο πνεύμα, χαιρέτισε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για σύναψη εμπορικών συμφωνιών με χώρες τις περιοχής. Περαιτέρω, ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε ετοιμότητα εξέτασης πρόσθετων μορφών συνεργασίας στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των πράσινων τεχνολογιών και υπηρεσιών, και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, ο κ. Παναγίδης τόνισε ότι η Κίνα είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι τρέχουσες εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας αντιμετωπίζουν προκλήσεις και εξήρε τη σημασία πραγματοποίησης διεξοδικής ανάλυσης των βασικών αιτίων για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας που δημιουργείται, μέσα από την οπτική και των δύο πλευρών, με απώτερο σκοπό την εξεύρεση συναινετικών λύσεων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι «27» είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ για την προστασία των επενδύσεων.

(ΓΣ/ΜΣ)