Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2024 17:31

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην εκδήλωση δικτύωσης του Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας WIP 2024

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ WIP, ενός καινοτόμου φεστιβάλ, το οποίο προωθεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία μέσω μιας συναρπαστικής σύζευξης των τεχνών και της τεχνολογίας.

Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Κέντρο Αριστείας CYENS –έναν δυναμικό οργανισμό στην καρδιά της πόλης μας, που διεξάγει διεπιστημονική έρευνα στον τομέα των τεχνολογιών, της πληροφορικής και των επικοινωνιών– αποτελεί μια γιορτή της τέχνης και της καινοτομίας. Αναδεικνύει τη συνεισφορά της τεχνολογίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής μας κουλτούρας και τη σπουδαιότητα της χρήσης νέων και σύγχρονων τεχνολογιών στο ευρύ φάσμα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.

Η πολυεπίπεδη και διεπιστημονική στόχευσή του πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα δυναμικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλλιτέχνες και παρατηρητές μπορούν να συνεργάζονται, να πειραματίζονται και να δημιουργούν σε έναν κόσμο όπου οι τέχνες, οι επιστήμες και η τεχνολογία συνυπάρχουν.

Η έκθεση, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα, προβάλλει την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο, θέτοντας υπό συζήτηση και προβληματισμό σύγχρονα ζητήματα. Επιπρόσθετα, τόσο η πλούσια σειρά εκθέσεων όσο και το πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων (ομιλιών, εργαστηρίων, ζωντανών παραστάσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης) που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ συστήνουν στους συμμετέχοντες το πλούσιο έργο καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Θα ήθελα με την ευκαιρία, να συγχαρώ τους διοργανωτές για δύο σημαντικές παραμέτρους του Φεστιβάλ, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και της πολιτικής που θέλει να προωθήσει  το Υφυπουργείου Πολιτισμού:

  • τη δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες, η οποία καθιστά το φεστιβάλ προσβάσιμο προς όλους, και κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
  • τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των εργαστηρίων και των διαλέξεων του Φεστιβάλ, μέσω των οποίων δίνεται η ευκαιρία στις ομάδες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή και να εκπαιδευτούν πάνω σε θέματα έξυπνων συστημάτων και αναδυόμενων τεχνολογιών, σε συνάρτηση πάντα με τις τέχνες.

Το Φεστιβάλ, μέσω των δύο αυτών παραμέτρων και των πολυεπίπεδων διεπιστημονικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει, ενώνει τους επαγγελματίες με τους λάτρεις των τεχνών και της τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα ενεργό δίκτυο εκθεσιακών χώρων και ένα δυναμικό περιβάλλον πολιτισμού και τεχνολογίας.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού χαιρετίζει και ενθαρρύνει τέτοιες εξαιρετικές πρωτοβουλίες, στηρίζοντας έμπρακτα το WIP Festival μέσω του χορηγικού Σχεδίου «Φεστιβάλ Τεχνών Κύπρια».     

Εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στη σημερινή εκδήλωση όσο και σε όλες τις διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

(ΕΚ/ΕΑθ/ΜΣ)