18-10-2024 20:22
Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΚΑ Αμμοχώστου
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Επαρχιακού Συμβουλίου της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Αμμοχώστου να παρευρεθώ και να χαιρετίσω το Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας. Η πρωτοβουλία της ΕΚΑ, μέσα από δραστηριότητες να προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αναδεικνύει τη σύνδεση της λαϊκής μας παράδοσης με την ύπαιθρο και την αγροτική ζωή. Αναδεικνύει τον αγρότη και την αγρότισσα ως φορείς διατήρησης και μετάδοσης της κληρονομιάς αυτής στους νέους μας. Άλλωστε, η αγροτική ζωή, η σκληρή αγροτική εργασία αποτέλεσε χιλιετίες πριν την έναρξη της οργανωμένης ζωής και της οικοδόμησης της σημερινής κοινωνίας. Σήμερα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου, και όχι μόνο.
Η UNESCO ορίζει την πολιτιστική κληρονομιά ως το κληροδότημα φυσικών αντικειμένων ή άυλων χαρακτηριστικών μιας κοινωνίας από τις παλαιότερες γενιές που διατηρείται στο παρόν, ενώ παράλληλα παραχωρείται στο μέλλον, για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Αυτή η κληρονομιά καταδεικνύει τη σημασία του σημερινού Φεστιβάλ, το οποίο δεν είναι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά λειτουργεί και ως πράξη κατανόησης και εκμάθησης του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τις «γλώσσες» του παρόντος για τον σχεδιασμό ενός καλύτερου βιώσιμου μέλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτιστική μας κληρονομιά προβάλλεται ως πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης και με διαχρονικό φορέα τον κόσμο της υπαίθρου. Μια κληρονομιά στην οποία έχουν αποκρυσταλλωθεί καημοί και πόθοι, η ψυχή του λαού μας, η καθημερινότητα, τα οράματα, το χιούμορ, ακόμα και οι περιπέτειές του.
Γιατί, αγαπητοί φίλοι και φίλες, η πατρίδα μας μπορεί να μη διακρίνεται για την έκτασή της, έχει όμως να επιδείξει τρισχιλιετή πολιτισμό, για τον οποίο δικαιολογημένα νιώθουμε υπερήφανοι, και τον οποίο πρέπει να αναδείξουμε. Αποτελεί δε, έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του τουριστικού μας προϊόντος, συμβάλλοντας στην ποιοτική επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη. Μέσα από την προβολή της παράδοσης και της ιστορίας προσφέρουμε στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν τα τοπικά προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές και την φημισμένη κυπριακή φιλοξενία.
Φίλες και φίλοι,
Η γεωργία αποτελεί θεμέλιο του κοινωνικοοικονομικού ιστού κάθε χώρας και βασικό παράγοντα για την αγροδιατροφική επάρκεια. Για αυτό και η πρώτη και πληρέστερη πολιτική που καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που απορροφά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Στην Κύπρο, αν και ο γεωργικός τομέας αποτελεί μικρό ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ασκεί σημαντική επιρροή, καθώς υποστηρίζει πλήθος επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων. Οι σημερινές διεθνείς προκλήσεις και η παρατεταμένη ανομβρία καταδεικνύουν τις δυσκολίες που ο τομέας αντιμετωπίζει. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η γεωργία συνδράμει στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, προτάσσει οχυρά για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και συντείνει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Αρχές Οκτωβρίου, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η αναθεωρημένη Στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 10 Οκτωβρίου 2024. Η στρατηγική αποσκοπεί στην αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας από το 1,8%, στο οποίο ανέρχεται σήμερα, μέσω 11 συγκεκριμένων δράσεων με όρους αειφορίας και ανθεκτικότητας στις προκλήσεις. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την προώθηση εφαρμογών τεχνολογίας, την προσέλκυση νέων γεωργών, τη γεωργική εκπαίδευση και την εξασφάλιση δίκαιου και σταθερού εισοδήματος, κύρια για τους επαγγελματίες αγρότες. Αφορούν στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή, και στη μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ γεωργού και καταναλωτή.
Επιθυμία μας είναι μια γεωργική παραγωγή που να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες και να ατενίζει με εξωστρέφεια, τοποθετώντας τα προϊόντα της κυπριακής γης σε νέες αγορές. Ενισχύουμε τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Στηρίζουμε την παραγωγή προϊόντων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, ενώ τροχοδρομείται μελέτη βιωσιμότητας για επιμέρους καλλιέργειες, για την αύξηση της παραγωγής με βασικό παράγοντα τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου. Σχεδιάζονται εργαλεία ευνοϊκής δανειοδότησης γεωργών, αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων γεωργικών γαιών για παραγωγικούς σκοπούς και απλοποίηση υπηρεσιών για διευκόλυνση των γεωργών μας. Σημαντικές προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησής μας προωθούνται με τον τρόπο αυτό, αφού και οι 11 Δράσεις της Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα είναι σε πλήρη σύμπνοια με το Πρόγραμμα.
Η νέα Στρατηγική είναι ο οδικός χάρτης, ώστε το όραμά μας για το μέλλον της κυπριακής γεωργίας, όπως αναλύεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, να γίνει πραγματικότητα. Η Στρατηγική καινοτομεί και σε ένα άλλο σημείο, καθώς είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς Ομάδας Εργασίας, την οποία κατάρτησαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων και τεχνοκράτες του Υπουργείου Γεωργίας και της Προεδρίας, ως απόρροια της συνάντησης του ίδιου του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Αγροτικές Οργανώσεις το περασμένο έτος. Ακολούθως, το έγγραφο εμπλουτίστηκε με εισηγήσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις Ομάδες Παραγωγών και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας.
Σημαντικό εργαλείο υλοποίησης της νέας Στρατηγικής και του οράματός μας για την κυπριακή γεωργία αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παρέχουν κίνητρα για την τεχνολογική αναβάθμιση του γεωργικού τομέα. Στο πλαίσιο της παρέμβασης LEADER, για την προγραμματική περίοδο 2024-2027 θα ενισχυθούν εκ νέου δράσεις για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στην οικοτεχνία, χειροτεχνία και αγροτουρισμό, καθώς και χρηματοδότηση δημόσιων υποδομών μικρής κλίμακας. Οι κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου μπορούν να αξιοποιήσουν την παρέμβαση LEADER μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ, στην οποία έχει κατανεμηθεί το ποσό των τριών (3) εκατομμύριων ευρώ.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αυτό είναι το όραμά μας για τη γεωργία του τόπου μας, και με τη δική σας συνδρομή και όλων των φορέων της αγροτικής ανάπτυξης θα πετύχουμε.
Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,
Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να υπογραμμίσω την εκτίμηση που τρέφω για την οργάνωσή σας, η οποία δίκαια κέρδισε την εμπιστοσύνη του αγροτικού μας κόσμου, στηρίζοντας τα δίκαια του Κύπριου αγρότη και της Κύπριας αγρότισσας και την ανάπτυξη του γεωργικού μας τομέα. Ταυτόχρονα, επιθυμώ να απευθύνω ένα μεγάλο «εύγε» στην ΕΚΑ Αμμοχώστου για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, και σας διαβεβαιώνω πως στο Υπουργείο Γεωργίας θα μας βρίσκετε πάντοτε θερμούς συμπαραστάτες.
(ΕΦυς/ΕΑθ/ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα