19-10-2024 15:33
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην κήρυξη των εργασιών του Επιστημονικού Συμποσίου: «1974-2024: η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα Κατεχόμενα εν διωγμώ. Ένας απολογισμός 50 χρόνων κατοχής», χθες
Ο χαιρετισμός αναγνώστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριο Χαρτσιώτη
Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις απολογίες του, καθότι για λόγους πέραν της θελήσεως του και που είναι γνωστοί σε όλους μας δεν μπορεί να παρευρεθεί ο ίδιος προσωπικά στην αποψινή εκδήλωση και απευθύνει αυτό το χαιρετισμό.
Είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη η τιμή να χαιρετίζω το φετινό Επιστημονικό Συμπόσιο του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου. Υπό τον θεματικό τίτλο «1974-2024: ἡ πολιτιστικὴ κληρονομιὰ τῆς Κύπρου στὰ Κατεχόμενα ἐν διωγμῷ. Ἕνας ἀπολογισμὸς 50 χρόνων κατοχῆς», το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών, για μια ακόμη φορά, συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της ανάδειξης, προβολής και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικά των θρησκευτικών μνημείων της Κύπρου, ανεξαρτήτως δόγματος και θρησκείας, καταγράφοντας την σημερινή πραγματικότητα, και προτείνοντας πρωτοβουλίες, καθώς και τρόπους συντονισμένης δράσης.
Είναι γεγονός ότι η Ιερά Μονή Κύκκου διαχρονικά, ιδιαίτερα επί της Ηγουμενίας του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, έχει πλούσια προσφορά σε όλους τους τομείς. Το θρησκευτικό, εκκλησιαστικό, πολιτιστικό, ερευνητικό, φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, εθνικό και γενικά πολυσχιδές έργο της Ιεράς Μονής Κύκκου τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης.
Το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών αποτελεί ακριβώς ένα παράδειγμα της οικουμενικής δράσης της Ιεράς Μονής Κύκκου και συντελεί καταλυτικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως γέφυρας επικοινωνίας, συνάντησης και συνεργασίας των λαών, παρά ως σημείο διαφοράς και αντιπαλότητας. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει εργαστεί συντονισμένα και αποτελεσματικά στον τομέα του εντοπισμού και της διάσωσης θρησκευτικών μνημείων και εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει επιτελέσει ουσιαστικά βήματα στην εμπέδωση της αξίας της ειρήνης, της καλλιέργειας της αλληλοκατανόησης των θρησκειών και των πολιτισμών των λαών.
Οι σκοποί, η δράση και οι αξίες του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών είναι επίκαιροι όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Κύπρου, της ευρύτερης περιοχής και παγκοσμίως. Το ζήτημα της ειρήνης και της διάσωσης πολιτιστικών μνημείων υφίσταται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις, οι οποίες απαιτούν άμεσα συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς και με όλα τα μέσα.
Κυρίες και Κύριοι,
Πενήντα χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή η Κύπρος ακόμα προσπαθεί μέσα από μεγάλες περιπέτειες και δυσκολίες να βρει τον δρόμο της απελευθέρωσης, της επανένωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ως Κυβέρνηση δεν επαναπαυόμαστε και επιμένουμε για τερματισμό των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής κατοχής. Το έχουμε εξάλλου ήδη αποδείξει, όταν ακόμα και υπό τις πιο δυσοίωνες και αρνητικές συνθήκες καταφέραμε να ξανακινήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.
Την ίδια στιγμή, προσπαθούμε να διαχειριστούμε ακόμα και σήμερα τις τραγικές συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης εδώ και μισό αιώνα παράνομης κατοχής σε όλους τους τομείς, όπως το θέμα της λεηλασίας, καταστροφής και προσβολής των πολιτιστικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο. Είναι γεγονός ότι το μέγεθος του εγκλήματος κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς είναι πρωτοφανές. Ωστόσο, μέσα από έντονες προσπάθειες, τόσο σε κρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργανωμένων συνόλων και φορέων, καθώς και του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, προέκυψε αδήριτα η ανάγκη μιας δικοινοτικής πρωτοβουλίας για διάσωση και συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων.
Η δημιουργία και λειτουργία της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2008 μέχρι σήμερα έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής, έχουν συντηρηθεί και διασωθεί πέραν των 140 μνημείων σε ολόκληρη την Κύπρο, άλλα 70 βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης και 40 συντηρημένα μνημεία έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ως Πολιτεία δώσαμε εξ αρχής ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενισχύουμε με τον κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες της Επιτροπής.
Αδιαμφισβήτητα τα μνημεία, ως μάρτυρες της ιστορίας, φανερώνουν την ταυτότητα ενός τόπου και ως τέτοια οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να τα προβάλλουμε. Είναι έντονη η πεποίθηση και άποψή μας ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί πεδίο συνεννόησης και όχι πεδίο αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό συγχαίρουμε ιδιαίτερα το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών και προσωπικά τον εμπνευστή και Ιδρυτή του, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικοφόρο, για το πολύ σπουδαίο και πολύτιμο έργο που επιτελούν και χαιρόμαστε που η Κύπρος απέκτησε ακόμα ένα άξιο πρεσβευτή και η Πολιτεία ένα ικανό συνεργάτη και συναγωνιστή στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της πατρίδας και επίτευξη της ειρήνης των λαών.
Κυρίες και Kύριοι,
Με τις πιο πάνω σκέψεις,
κηρύσσω την έναρξη του Συμποσίου του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου «1974-2024: ἡ πολιτιστικὴ κληρονομιὰ τῆς Κύπρου στὰ Κατεχόμενα ἐν διωγμῷ. Ἕνας ἀπολογισμὸς 50 χρόνων κατοχῆς». Συγχαίρω την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου.
(ΕΑθ/ΑΦ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα