Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2024 11:54

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στα Νησιά Σαμόα

Στην πρωτεύουσα των Νησιών Σαμόα, Απία, μεταβαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί στις 21-26 Οκτωβρίου 2024. Της Συνόδου θα προεδρεύσει ο Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, Βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και σε αυτή θα συμμετάσχουν Αρχηγοί Κρατών ή υψηλόβαθμα στελέχη των Κυβερνήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι επικεφαλής των αποστολών θα ανταλλάξουν απόψεις για την ανάγκη λήψης συντονισμένων δράσεων από όλα τα μέλη της Κοινοπολιτείας, για επίτευξη του στόχου για βιώσιμους ωκεανούς. Σε συνέχεια της Εναρκτήριας Συνόδου Υπουργών για τους Ωκεανούς κρατών της Κοινοπολιτείας που διοργανώθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επί της Διακήρυξης για τους Ωκεανούς με στόχο να διαμορφωθούν το πλαίσιο και οι προτεραιότητες της Κοινοπολιτείας προς την επίτευξη ενός υγιούς και βιώσιμου Ωκεανού.

Παράλληλα, τη Σύνοδο θα απασχολήσουν οι παγκόσμιες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια. Οι επικεφαλής θα εξετάσουν τρόπους ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας της Κοινοπολιτείας, καθώς και κοινές δράσεις που μπορούν να προωθηθούν για την ενίσχυση του εμπορίου και της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων.

Τέλος, οι επικεφαλής των αντιπροσωπιών θα εκλέξουν τον νέο Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας και θα επιλέξουν το κράτος που θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο το 2026. Υπενθυμίζεται ότι στην Κοινοπολιτεία συμμετέχουν 56 κράτη από την Αφρική, την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

Ο κ. Ιωάννου επιστρέφει στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου 2024.

(ΜΚυ/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα