Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2024 13:17

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στο Λουξεμβούργο

Στο σημερινό Συμβούλιο συζητάμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όπως θέλουμε να διαμορφωθεί μετά το 2027.  

Το προσχέδιο, όπως μας έχει κατατεθεί, έχει θετικά στοιχεία, όπως η υιοθέτηση αριθμών εισηγήσεων της Κύπρου, υιοθέτηση αριθμού συμπερασμάτων της Υπουργικής Συνόδου των MED9 που έγινε στην Κύπρο με θέμα τη λειψυδρία και την ανάγκη στήριξης των γεωργών που πλήγηκαν από τις επιπτώσεις της. 

Πρέπει να δούμε, όμως, πώς θα διαμορφωθεί η συζήτηση, για να δούμε αν θα στηρίξουμε το κείμενο συμπερασμάτων ως έχει, αν θα έχει διαφοροποιήσεις και αν  πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω και σε μεταγενέστερο στάδιο.  

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που έχει σήμερα η ατζέντα είναι το θέμα των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Η Κύπρος είναι ξεκάθαρη ότι ο Ευρωπαίος γεωργός πρέπει να παραμένει βιώσιμος και να είναι ανταγωνιστικός.  

Ως εκ τούτου, όλα τα προϊόντα τα οποία έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές και οι απαιτήσεις να είναι ίδιες από όλους τους γεωργούς. 

Το τρίτο θέμα, το οποίο είναι σημαντικό για μας, είναι το έγγραφο, το οποίο έχει καταθέσει η Πορτογαλία, το οποίο στηρίζουμε γιατί είναι κοινή μας θέση ο γεωργός να δέχεται την στήριξη μέσα και από τα διάφορα ταμεία που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνον από την ΚΑΠ, αλλά και από άλλα εργαλεία, τα οποία μπορούν να είναι σε διάλογο μαζί με την ΚΑΠ για να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ευρωπαίου αγρότη.  

Το τέταρτο, πολύ σημαντικό για εμάς ως Κύπρος, όπου ενημερώνουμε για την 24η ετήσια Σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), που θα γίνει στην Κύπρο τον Νοέμβριο μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συζητάμε για τη διαχείριση των αποθεμάτων των αλιευτικών ειδών.

(ΕΦυς/ΝΖ/ΕΑθ)