Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2024 14:01

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στη Δέκατη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Ο εθελοντισμός, κατά πολλούς, είναι το άλμα από το εγώ, στο εμείς και ο εθελοντισμός κρύβει συχνά μια συγκινητική ιστορία.

Σαφέστατα αποτελεί μια ισχυρή βάση του κοινωνικού μας ιστού, ενώ για πολλούς συνανθρώπους μας είναι μέρος της ζωής τους και γιατί όχι, τρόπος ζωής.

Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στη Δέκατη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, μια εκδήλωση που έχει καταστεί ακρογωνιαίος λίθος για την προώθηση των αξιών του εθελοντισμού και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά της χώρας μας. Αυτή η Σύνοδος συνεχίζει μια περήφανη παράδοση διαλόγου και συνεργασίας, προσφέροντάς μας μια ανεκτίμητη ευκαιρία να αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, καθώς, ως νομοθετική εξουσία εργαζόμαστε από κοινού με οργανωμένα σύνολα πολιτών, για μια πιο δίκαιη και ανθεκτική κοινωνία.

Το πεδίο του εθελοντισμού, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει εξελιχθεί, ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές απαιτήσεις και στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.  Από την υγειονομική κρίση της παγκόσμιας πανδημίας έως τις διαρκείς επιπτώσεις της οικονομικής αστάθειας και του πληθωρισμού, οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν αναλάβει να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες, καλύπτοντας συχνά τα κενά που αφήνουν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Σήμερα, αναγνωρίζουμε όχι μόνο τη σημαντικότατη συμβολή του εθελοντικού μας τομέα, αλλά και την ικανότητά του να καινοτομεί, να προσαρμόζεται και να ηγείται σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η Κοινωνία των Πολιτών αποτελεί εδώ και καιρό μια πλατφόρμα όπου μπορούμε να αναδείξουμε τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις στην αντιμετώπιση επειγόντων κοινωνικών ζητημάτων, όπως η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανισότητα. Κατά την τελευταία μας σύνοδο το 2023, εστιάσαμε στο πώς οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσαρμόστηκαν στις κρίσεις, από τις πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν τις οικογένειες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα μέχρι τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας. Η ευελιξία και η αφοσίωση που επέδειξε ο εθελοντικός τομέας κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων ενίσχυσαν την ιδέα ότι η κοινωνία των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα για τη στήριξη και την ανάταση των πιο ευάλωτων μελών της κοινότητάς μας.

Ο εθελοντισμός, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι απλώς μια πράξη παροχής υπηρεσιών· είναι η ενσάρκωση βασικών ανθρώπινων αξιών, όπως η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός και κοινή δέσμευση για το κοινό καλό. Το έργο των εθελοντικών οργανώσεων υπερβαίνει κατά πολύ την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.  Χρησιμεύει ως ηθική πυξίδα για την κοινωνία μας, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα και διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν μένει πίσω. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παρέχουν υποστήριξη και λειτουργούν και ως συνήγοροι για εκείνους των οποίων η φωνή συχνά δεν ακούγεται. Με την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και της ισότητας, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο περιεκτικής και δίκαιης κοινωνίας για όλους και όλες.

Καθώς έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Δέκατη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι σαφές ότι, ενώ έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, το έργο μας απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί. Οι ανάγκες της κοινωνίας μας συνεχίζουν να εξελίσσονται, το ίδιο και οι στρατηγικές που χρησιμοποιούμε, για να τις καλύψουμε. Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κάποτε θεωρούνταν κυρίως ως πάροχοι βοήθειας οικονομικής και όχι μόνο, επεκτείνεται και σε νέους τομείς, βοηθώντας στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και υποστηρίζοντας ολοκληρωμένες κοινωνικές πολιτικές που ωφελούν όλους τους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό, η καινοτομία στον εθελοντικό τομέα θα είναι απαραίτητη τόσο για την αντιμετώπιση των σημερινών άμεσων προκλήσεων όσο και για την προετοιμασία για τις ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις της κοινωνίας.

Πρέπει να αναρωτηθούμε τί περισσότερο μπορούμε να πράξουμε: Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα το  έργο που επιτελούν οι εθελοντές και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Η οικονομική στήριξη, αν και κρίσιμη, είναι μόνο ένα μέρος της λύσης. Η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η προώθηση ισχυρότερων συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και η δημιουργία και προώθηση μιας κουλτούρας που θα ενθαρρύνει ενεργά τον εθελοντισμό είναι όλα απαραίτητα βήματα. Το κράτος έχει θεμελιώδη ρόλο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι εθελοντικές οργανώσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο νομοθετική δράση, αλλά και την προσφορά πόρων και πλατφορμών που βοηθούν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να διατηρήσουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους.

Από την άποψη αυτή, πρέπει να επαινέσω τις ακούραστες προσπάθειες του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, καθώς και των Επαρχιακών Συντονιστικών Συμβούλιων Εθελοντισμού, των οποίων η ηγεσία και ο συντονισμός ήταν καθοριστικής σημασίας για την ενεργοποίηση των εθελοντικών προσπαθειών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προκλήσεις της εποχής μας, από την οικονομική αναταραχή έως τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν εντείνει την ανάγκη για καλά συντονισμένες εθελοντικές προσπάθειες. Χωρίς την αφοσίωσή σας, αμέτρητοι πολίτες θα είχαν μείνει χωρίς την υποστήριξη που χρειάζονται απεγνωσμένα. Η ανθεκτικότητα και η δέσμευσή σας στον εθελοντικό αγώνα αποτελούν παράδειγμα έμπνευσης για όλους μας.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να υπογραμμιστεί η σημασία της προσέλκυσης νέων εθελοντών, ιδίως των νεότερων γενεών. Η νεολαία μας έχει τη δυνατότητα να γίνει η κινητήρια δύναμη των μελλοντικών εθελοντικών κινημάτων και προς τούτο τον σκοπό πρέπει να αναπτύξουμε στοχευμένες εκστρατείες, προγράμματα προβολής και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν τις ανταμοιβές και τις ευθύνες του εθελοντισμού. Μέσω τέτοιων προσπαθειών μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος τα επόμενα χρόνια. Είναι πάντοτε σημαντικό να ενεργούμε με γνώμονα το μέλλον και όλες μας οι ενέργειες να λαμβάνουν υπόψιν τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επιβεβαιώνω την ακλόνητη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τους στόχους της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της. Μέσω της νομοθεσίας, της συνηγορίας και της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες που εσείς οι εθελοντές υποδεικνύετε στο καθημερινό σας έργο. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την ανιδιοτελή συνεισφορά σας, η οποία φέρνει ελπίδα και ανακούφιση σε όσες και όσους το έχουν ανάγκη.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την αφοσίωση, το πάθος και τη σκληρή δουλειά όλων όσων συμμετέχουν στο εθελοντικό κίνημα. Οι προσπάθειές σας έχουν δημιουργήσει κύματα αλλαγής, που η επίδρασή τους φέρνει θετικές αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και μας εμπνέετε όλους να αγωνιστούμε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Ανθεκτική και με ανθρωπιά. Μαζί, μέσω της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που έρχονται και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που θα ωφελεί όλες και όλους.

Σας εύχομαι μια επιτυχημένη και εποικοδομητική σύνοδο γεμάτη με ουσιαστικές συζητήσεις και πρακτικές λύσεις, που θα ενισχύσουν το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και θα ωφελήσουν την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Σας ευχαριστώ. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)