Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2024 15:40

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη Σύγχρονης Επαγγελματικής Κουλτούρας: Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον, Ψηφιακές Δεξιότητες, Ασφάλεια και Υγεία, Ποιότητα»

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία, από τις 8:45-13:30, Ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη Σύγχρονης Επαγγελματικής Κουλτούρας: Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον, Ψηφιακές Δεξιότητες, Ασφάλεια και Υγεία, Ποιότητα».

Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και είχε ως στόχο την ειδική ενημέρωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για τις τέσσερις βασικές πτυχές της Σύγχρονης Επαγγελματικής Κουλτούρας: Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον, Ψηφιακές Δεξιότητες, Ασφάλεια και Υγεία, Ποιότητα.

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, τον οποίο ανέγνωσε η Προϊσταμένη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεκμηρίωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρ Χριστίνα Παπασολομώντος. Η Υπουργός, στον χαιρετισμό της, επεσήμανε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου, μέσα από ολιστικές εκπαιδευτικές πολιτικές, είναι να προετοιμάσει τη νέα γενιά, ώστε να είναι εργασιακά ανταγωνιστική και προετοιμασμένη για τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στους άξονες, οι οποίοι εφαρμόζονται ή/και προωθούνται από το Υπουργείο, με στόχο την καλλιέργεια σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας και την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων. Τέλος, υπογράμμισε ότι η παιδαγωγική ενσωμάτωση οριζόντιων δεξιοτήτων γενικού σκοπού και η ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων στα σχολεία μας αποτελούν ουσιώδη συστατικά για την ποιοτική βελτίωση του εργασιακού και του επαγγελματικού μέλλοντος των νέων μας.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ραγδαίες αλλαγές που επιτελούνται στον σύγχρονο κόσμο και στο ότι η ανάπτυξη σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, ώστε οι σύγχρονοι πολίτες να μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς τις αλλαγές αυτές. Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί, ώστε να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν στους μαθητές και στις μαθήτριές τους τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν επιτυχώς στην αγορά εργασίας.

Ακολούθησε παρουσίαση από τη Προϊσταμένη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΥΠΑΝ και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών δρα Αραβέλλα Ζαχαρίου με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον». Η δρ Ζαχαρίου, στο πλαίσιο της παρουσίασής της αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προκλήσεις που αναφύονται στη σύγχρονη εποχή, καθώς και στους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι κάθε επάγγελμα είναι εν δυνάμει πράσινο επάγγελμα, καταλήγοντας στο ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στη δημιουργία νέας κουλτούρας προς την αειφορία, με επίκεντρο τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στη συνέχεια, ο Συνδεδεμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Ποιότητας, Υγείας και Ασφάλειας δρ Ιωάννης Αγγελή, στο πλαίσιο της παρουσίασής του για την «Ποιότητα», επικεντρώθηκε στη διασαφήνιση του ορισμού της ποιότητας, καθώς και στα κριτήρια διασφάλισης της ποιότητας για οποιαδήποτε υπηρεσία. Επιπλέον, επισήμανε τις θετικές συνέπειες από την καλή ποιότητα και τις αρνητικές συνέπειες από την κακή ποιότητα, καταλήγοντας στη σημασία της συνεχούς βελτίωσης και στα εργαλεία ποιότητας για την επίλυση προβλημάτων.

Στην παρουσίαση με θέμα «Ασφάλεια και Υγεία», ο κ. Αγγελή αναφέρθηκε στη σημασία της ασφάλειας και της υγείας στον εργασιακό χώρο, σε ατομικό επίπεδο, σε επίπεδο οργανισμού, καθώς και σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας. Ακολούθως, ανέλυσε παραδείγματα κινδύνων που μπορεί να προκύψουν στον εργασιακό χώρο, στα μέτρα προστασίας από αυτούς, καθώς και στους τρόπους πρόληψης και διαχείρισής τους.

Τέλος, ο Σύμβουλος Πληροφορικής κ. Ηρακλής Ηρακλέους ανέλυσε τη θεματική «Ψηφιακές Δεξιότητες», αναδεικνύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη διείσδυσή της σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Κύπρο και ταυτόχρονα ανέλυσε το μοντέλο που περιγράφει τις ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία σε μία ψηφιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας διαγνωστικά εργαλεία για την αξιολόγηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ημερίδας.

(ΙΠ/ΑΣ)