Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2024 16:20

10η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών

Δευτέρα, 21η Οκτωβρίου 2024, Αίθουσα ολομέλειας Βουλής των Αντιπροσώπων

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 21η Οκτωβρίου 2024, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, η 10η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, που τυγχάνει διαχείρισης από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ). Στόχος της φετινής συνόδου ήταν η ανάδειξη των δυσκολιών και των προβλημάτων που εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών.

Μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου του σώματος, τη σύνοδο προσφώνησε ο πρόεδρος του ΠΣΕΕ κ. Ηλίας Δημητρίου, ο οποίος ανέγνωσε και την Έκθεση της 10ης Συνόδου. Ακολούθως, έγιναν τοποθετήσεις από τους βασικούς βουλευτές και τις βασικές βουλεύτριες της Κοινωνίας των Πολιτών, που εκπροσωπούν οργανώσεις μέλη του ΠΣΣΕ, καθώς και παρεμβάσεις από εκπροσώπους υπουργείων και κρατικών φορέων. Στη σύνοδο παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων μη μελών του ΠΣΣΕ, καθώς και βουλευτές και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου συζητήθηκε η Έκθεση της Κοινωνίας των Πολιτών για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος λειτουργίας και ανάπτυξης του εθελοντισμού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), η οποία εγκρίθηκε στο τέλος της συνόδου.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη το ΠΣΣΕ και τα Επαρχιακά Συντονιστικά Συμβούλια Εθελοντισμού για τον συντονισμό, τη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη των οργανωμένων συνόλων για εθελοντική προσφορά στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο και εστίασε στον κρίσιμο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ανέφερε επιπλέον ότι οι εθελοντικές οργανώσεις επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανάγκες των συνανθρώπων τους και, λειτουργώντας ως αντίβαρο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα, προασπίζονται τα δικαιώματα του πληθυσμού προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τη διαφορετικότητα, αλλά και την ισορρόπηση της οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Βουλής για την πολυσχιδή δράση και προσφορά των ΜΚΟ και επανέλαβε τη δέσμευση της Βουλής να στηρίξει τους στόχους της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, διότι μέσω της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έρχονται και να οικοδομηθεί ένα μέλλον που θα ωφελεί όλες και όλους.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)