22-10-2024 11:41
Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κύπρου
Πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου, με στόχο τη συνέχιση και επισφράγιση των επιμέρους συνεργασιών των διαφόρων Τμημάτων του Υφυπουργείου με το Πανεπιστήμιο.
Το Μνημόνιο περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στη συνδιοργάνωση κοινών επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και διεξαγωγής μελετών, την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλους φορείς χρηματοδότησης έρευνας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα που αφορούν βελτιωτικές ενέργειες σε υφιστάμενα σχέδια και την προώθηση δράσεων εφαρμογής καινοτομίας.
Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης φοιτητών και νέων αποφοίτων του Πανεπιστημίου στα Τμήματα του Υφυπουργείου, στο πλαίσιο προγραμμάτων φιλοξενίας και πρακτικής άσκησής τους.
Στην ομιλία της κατά την τελετή της υπογραφής, η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου δήλωσε: «Η σύναψη του νέου πενταετούς Μνημονίου Συνεργασίας που συμπεριλαμβάνει πλέον όλα τα τμήματα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, και βέβαια την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και εστιάζουν στη διαφύλαξη και πλήρη αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην πολιτιστική παιδεία, καθώς και στην ανάδειξη και περαιτέρω προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου μας. Μας ενδιαφέρει λοιπόν η συνεργασία με όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου και βέβαια και με τα Κέντρα Αριστείας, γιατί θεωρώ ότι μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολλά θέματα που άπτονται του στρατηγικού μας σχεδιασμού για τον πολιτισμό».
Η κα Κασσιανίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις βαθιά θεμελιωμένες σχέσεις αγαστής συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, που χρονολογούνται από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και ειδικότερα από την ίδρυση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας το 1990. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι μακροχρόνιες αυτές σχέσεις καθορίζονται από κοινούς στόχους, που είναι η προώθηση της έρευνας και η μελέτη της αρχαιολογίας της Κύπρου.
Επιπλέον, σημείωσε, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας έχουν συνεργαστεί σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, και από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως είναι το Horizon και το Horizon Europe.
Αναφερόμενη στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 2022, επεσήμανε ότι στόχο έχει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος και του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών «Λήδρα» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος σε τομείς κοινών ενδιαφερόντων, κυρίως σε σχέση με τη μελέτη και την έρευνα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου. «Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ποιοτική αναβάθμιση του τομέα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, με την επιστημονική συνεργασία και τη συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή/και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας εγκαθίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου για την Προστασία και Ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και των Αρχαίων Μνημείων Α’ και Β΄ Πίνακα της Κύπρου».
Σε σχέση με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Υπηρεσία Χειροτεχνίας, η οποία ξεκίνησε το 2021 υπό την τότε αρμοδιότητα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου, η Υφυπουργός ανέφερε ότι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Υπηρεσίας, στην παροχή τεχνογνωσίας και στην τεχνική υποστήριξη, όσον αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις της, στη βελτίωση των τεχνικών διαδικασιών παραγωγής. Επιπλέον, έχουν συνεργαστεί στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους τομείς της παραδοσιακής χειροτεχνίας όπως της κεντητικής, κεραμικής και υφαντικής. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής έχει συμβάλει ακόμη στην ανάπτυξη του πιλοτικού σχεδίου της Υπηρεσίας για την στήριξη τεχνιτών και τεχνιτριών κεντητικής της Κύπρου. Απώτερος στόχος της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας είναι να στηρίξει, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, τους χειροτέχνες, αλλά και την χειροτεχνική παραγωγή της Κύπρου, δημιουργώντας έτσι έναν υγιή και βιώσιμο κλάδο της οικονομίας.
Περαιτέρω, η κα Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να συνεργαστεί ποικιλοτρόπως με το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, απώτερος στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός υγιούς πολιτιστικού οικοσυστήματος για την Κύπρο, το οποίο να είναι ισάξιο άλλων ευρωπαϊκών πολιτιστικών οικοσυστημάτων, και η λειτουργία ενός μοντέλου βιώσιμης πολιτιστικής διαχείρισης, το οποίο θα προάγει ένα Παγκύπριο δίκτυο πολιτιστικών φορέων ή /και δημιουργών, που θα συγκεντρώνει και θα συνενώνει φορείς ή/και ιδιώτες που εμπλέκονται δυναμικά στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας και διαχείρισης.
Αναφερόμενη στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό του Τμήματος, η κα Κασσιανίδου είπε ότι χωρίζεται σε πέντε αναπτυξιακούς πυλώνες, σε συνάρτηση με τον πολιτισμό, σε οριζόντια διάταξη, για τους οποίους η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα ήταν αμοιβαίως ωφέλιμη.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στο προσεχές μέλλον θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ετοιμασία Μακροχρόνιας Στρατηγικής για τον Πολιτισμό ως Οικονομική Δραστηριότητα, στη σύνταξη της οποίας θα ήταν πολύτιμη η συμβολή εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, που ανέλαβε την υλοποίηση της σύμβασης για τον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό, ώστε να συμπεριλάβει φορολογικά κίνητρα για στήριξη πολιτιστικών φορέων και δράσεων.
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης τόνισε ότι «ως δημόσιο πανεπιστήμιο, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε δράσεις και συνέργειες στον τομέα του πολιτισμού, στηρίζουμε και προωθούμε τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κλασικές σπουδές, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Μία σημαντική πτυχή της αποστολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και ως τέτοια προσφορά θεωρείται και η καλλιέργεια και ανάπτυξη χαρακτηριστικών που συνδέονται άμεσα με την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Παράλληλα, υπεγράφη ξεχωριστή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που προβλέπει την επιστημονική και ερευνητική συνεργασία της Υπηρεσίας με το Τμήμα σε σχέση με τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, διαχείριση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιρίων και υποστατικών της Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων, προνοείται η καταγραφή, διασφάλιση και εξέλιξη της κυπριακής χειροτεχνίας και του σχεδιασμού, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης πρότυπων καινοτόμων προϊόντων, καθώς και η συνδιοργάνωση κοινών επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
(EK/ΑΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα